Слух за Сноудън "арестува" Моралес

Слух за Сноудън "арестува" Моралес | StandartNews.com

Президентът на Боливия Ево Моралес се оказа на практика арестуван за няколко часа заради подозрения, че вози в самолета си издирвания от САЩ Едуард Сноудън, съобщава Би Би Си. Моралес не успя да се прибере в родината си от Москва по планирания маршрут, след като Франция, Португалия, Италия и Испания не го пуснаха да мине през въздушното им пространство. Избухна дипломатически скандал, а редица боливийски представители обвиниха САЩ за инцидента.

Моралес и придружаващите го министри и други служители излетели със самолет "Фалкон" за Ла Пас във вторник вечерта след участие на срещата на страните износителки на газ в Москва. В небето над Европа обаче самолетът бил принуден да смени курса. Авиовластите във Франция и Португалия обявили, че няма да разрешат на машината да прелети през тяхното въздушно пространство заради съмнения, че на борда на самолета се намира и американският беглец Едуард Сноудън. Испания пък първоначално бе дала разрешение за презареждане на Канарските острови, но после също отказа. Така самолетът кацнал принудително във Виена, а официалният аргумент, изречен с половин уста, бе "технически причини".

На летището във Виена самолетът е бил претърсен, както стана ясно, само от един австрийски полицай, но в него не е бил открит Сноудън, нито нещо необичайно. На борда са пътували само боливийски граждани. Моралес прекара нощта в хотел в австрийската столица, преди да отлети от нея.

Отклоняването на самолета предизвика гневните реакции на боливийския президент и неговите подчинени. Външният министър Дейвид Чокеуанка нарече слуха за присъствието на Сноудън в самолета "огромна лъжа". "Не знаем кой е изобретил тази лъжа, но искаме да осъдим пред международната общност тази несправедливост със самолета на президента Ево Моралес", заяви Чокеуанка, който също е бил на самолета. Военният министър коментира в същия тон и обвини САЩ за случката. "Това е враждебен акт от страна на държавния департамент на САЩ, който използва множество европейски правителства", посочи Рубен Сааведра.

Посланичката на Боливия в ООН Саша Лоренти нарече случилото се "акт на агресия" и обвини Франция, Португалия, Испания и Италия, че нарушават международното законодателство. Тя обвини държавите, че по заповед на САЩ са влезли в нарушение и са застрашили живота на президента.

Може би най-голямото признание за случая дойде от устата на австрийския външен министър Михаел Шпинделегер: Това е важна информация за всички да се знае, че няма пътник без билет на борда на президентски самолет. Стана ясно, че всичко е било слух, толкова настоятелен, че причини проблеми в световен мащаб.

Президентът видя 13 часа отвличане

Бих го нарекъл почти отвличане за 13 часа. Така определи инцидента с принудителното му кацане във Виена президентът на Боливия Ево Моралес, известен с популисткия си остър език.

Той е прекарал цялото това време на ВИП терминала на аерогарата. От първия момент той е твърдял, че Сноудън не е на борда, не го е виждал в Москва, не е ставало там дума за него и нещо повече - дори с мъка е успял да произнесе името му, отбелязва испанската агенция ЕФЕ.

Но според Моралес случилото се е претекст да бъде сплашен и да му бъде заглушен гласът срещу империалистите. И продължи патетично, че призори са му се обадили куп лидери от Латинска Америка.

"Два пъти ми звъня Кристина Кирхнер (президентката на Аржентина), с предложения за позоваване на правни норми по международни договори, в частност конвенции от Хага. Два пъти ми звъня много притеснен и Рафаел Кореа (президентът на Еквадор), който ми сподели, че обмисля отзоваване на всички посланици в страните, отказали въздушен коридор. Звъня ми и Николас Мадуро (президентът на Венецуела), търсейки правни възможности да се сложи край на това отвличане", подчерта Моралес. "Това не е провокация срещу Ево Моралес, но срещу Боливия и агресия срещу цяла Латинска Америка от страна на някои европейски държави", изтъкна той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай