Случи се нещо невиждано на митинг на Ердоган

Най-големият парк в Истанбул не можа да побере хората

Случи се нещо невиждано на митинг на Ердоган | StandartNews.com

1,7 милиона турци са присъствали на големия предизборен митинг на Ердоган, който се състоя днес в най-големия парк в европейската част на Истанбул - Националната градина в района на старото международно летище "Ататюрк". Цифрата съобщи турският президент в речта си.

Паркът бе "почернял" от хора от различни възрасти, развяващи национални знамена. Мнозина носеха в ръце постери на Ердоган и скандираха призиви, като "Хайде Турция", "С теб сме сега и завинаги“, ”Правилно време, правилен човек“. Музика и песни огласиха парка, а в небето кръжаха хилекоптери. Пътищата към парка се задръстиха от коли и хора.

Медии съобщиха, че на митинга присъстват рекорден брой участници и че паркът не е успял да побере всички желаещи да присъстват.

На предишни избори, по време на митинг в Истанбул са участвали не повече от 1 млн. души.

Огромната сцена бе украсена с големи постери на Ердоган и с предизборните лозунги на Републиканския алианс - “Векът на Турция” и ”Поверяваме ти Турция”. Около сцената бяха разположени големи тв екрани.

Eрдоган говори повече от един час. В речта си той акцентира на значението на гласовете на жителите на Истанбул за изхода от изборите на 14 май.

“Ако Истанбул каже "да", значи сме спечелили; народът на Истанбул е този, който ще каже кого да пенсионира и да заличи името му от политическата сцена”, заяви Ердоган и призова присъстващите да дадат този отговор на опозицията.

Основен акцент той постави върху борбата срещу тероризма, в която по думите му са постигнати значителни успехи, след като в Турция бе въведена президентската система.В речта си Ердоган припомни и за разрушенията при катастрофалните земетресения на 6 февруари.

"319 хиляди нови жилища ще предадем на собствениците още през тази година. Други 650 хиляди нови жилища са в етап на строителство. Докато другите страни вдигат лихвените проценти, ние ще намалим лихвите, за да привлечем чуждестранните инвеститори”, каза той, цитиран от БТА.

По думите му 100 млрд. долара приходи се очакват от реализацията на енергийни и военно-отбранителни проекти, които ще доведат до подобряване на икономическото положение на хората, ново индексиране на заплатите през месец юли, повишаване на пенсиите, разкриване на нови работни места за младите. Ердоган обеща и укрепване срещу земетресения на 1,5 млн. сгради в риск.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай