След 92 дни в ареста: Турция освободи 2-ма журналисти

След 92 дни в ареста: Турция освободи 2-ма журналисти | StandartNews.com

След 92 дни в ареста

Срещу Дюндар и Гюл от в. "Джумхуриет" обаче започва процес през март

След 92 дни в ареста двамата турски опозиционни журналисти Джан Дюндар и Ердем Гюл бяха освободени рано вчера сутринта от арест в Истанбул, след като онзи ден Конституционният съд постанови, че правата им са били нарушени.

Джан Дюндар, главен редактор на опозиционния в. "Джумхуриет", и Ердем Гюл, ръководител на бюрото на вестника в Анкара, бяха в ареста от 26 ноември. Те са обвинени в "шпионаж" и "разкриване на държавни тайни" заради това, че разпространиха видеозапис, за който твърдяха, че показва как камиони на разузнаването пренасят оръжия в Сирия, въпреки че според властите товарът им е бил хуманитарна помощ. "Решението на Конституционния съд е историческо", каза Дюндар пред репортери. "Присъдата разчисти пътя не само за нас, но за всичките ни колеги, както и за свободата на медиите и на изразяването".

Въпреки освобождаването, срещу Дюндар и Гюл ще има процес, който започва на 25 март. След публикацията на вестника президентът Реджеп Ердоган заяви: "Това е чист шпионаж, ще им се потърси отговорност и ще си платят за това". Той твърди, че камионите съдържали хуманитарна помощ за сирийските турци и журналистите съдействали в "саботирането" й, за да навредят на имиджа му. Искът, подаден лично от него срещу Дюндар и Гюл, ги обвинява, че са част от терористичната мрежа на духовника и враг на президента Фетуллах Гюлен. От години Ердоган твърди, че Гюлен е създал паралелна структура от последователи в съдебната система, полицията и медиите. Президентът поиска Дюндар да бъде наказан с няколко присъди: утежнена доживотна, доживотна и 42 г. затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай