След жесток удар от Москва, Германия гони руски дипломати

Русия каза само, че ще отговори реципрочно на Германия

След жесток удар от Москва, Германия гони руски дипломати | StandartNews.com

Властите в Германия ще експулсират двама руски дипломати, след като германски съд прие, че Русия е разпоредила убийството на етнически чеченец в Берлин преди две години, съобщи германската министърка на външните работи Аналена Бербок (на снимката), цитирана от Асошиейтед прес.

Бербок е извикала руския посланик в Германия за разговори.

Убийството представлява "сериозно нарушение на германското законодателство и на суверенитета на Федерална република Германия", подчерта тя.

Русия ще отговори реципрочно на Германия, реагира говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от Ройтерс. В изявление в Телеграм тя нарече германския ход "недружелюбен",  предава БТА.

Гражданин на Русия бе признат за виновен и осъден на доживотен затвор за дръзкото убийство посред бял ден в Берлин, което, според съда в германската столица, е било поръчано от руските федерални власти. Съдът квалифицира случая като "държавен тероризъм".

Убийството на 40-годишния грузински гражданин от чеченски произход Зелимхан "Торнике" Хангошвили предизвика вълна от възмущение и дипломатическо напрежение между Москва и Берлин. Германското правителство вече експулсира двама руски дипломати, което бе последвано от реципрочен отговор от страна на Русия, припомня АП.

Берлинският районен съд заявява в решението си, че руските власти са снабдили 56-годишния Вадим Красиков с фалшива идентичност, фалшив паспорт и средствата, които са му били необходими за извършването на убийството на 23 август 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай