След размяната на пленници: Холандия поиска Цемах

Представлява интерес като свидетел за авиокатастрофата през 2014-та

След размяната на пленници: Холандия поиска Цемах | StandartNews.com

Холандия се е обърнала към Русия с искане за екстрадиция на жителя на самопровъзгласилата се Донецка народна република Владимир Цемах, освободен от Киев от задържане под стража съгласно условията на размяна с Москва. Това съобщи вчера холандският вестник "Фолкскрант", цитиран от Монитор.

Преди това холандското правителство изрази съжаление, че Цемах, който представлява интерес в качеството на свидетел за Съвместната следствена група, разследваща катастрофата със самолета "Боинг" в Украйна през юли 2014 г., беше включен в списъка на разменените вчера задържани лица между Русия и Украйна. Русия и Украйна си размениха по 35-има пленници в събота.

Според наличната информация холандските власти са призовали Киев да се откаже от включването в списъка на разпитания преди това Цемах, но Украйна е могла само да отсрочи за известно време размяната, което позволило на прокуратурата да разговаря още веднъж с него.
По данни на "Фолкскрант" холандската прокуратура е информирала роднините на загиналите при катастрофата с боинга, че Холандия е изпратила на Русия искане за екстрадиция.

През юли Службата за сигурност на Украйна съобщи, че е задържан шофьорът на камиона, който е превозвал зенитно-ракетния комплекс „Бук“, от който, според международната следствена група, е свалил малазийский „Боинг” край Донецк преди 5 години. В превоза на ракетата „Бук“ е заподозрян боец от Донбас, съобщи по време на брифинг зам.-шефът на следственото управление на Службата за сигурност на Украйна Виталий Маяков. Сайтът Bellingcat публикува истинските имена на няколко бойци, които са замесени според украинските служби. Там е името на Владимир Борисович Цемах (роден на 4.07.1961 г.).

Цемах командва подразделение за противовъздушна отбрана в град Снежний. Той се намира близо до мястото, откъдето е изстреляна ракетата „Бук”, която е свалила MH17, като се предполага, че той е управлявал „Бук“-а. Според Bellingcat, Цемах е арестуван на 27 юни 2019 г. След два дена е бил изправен пред киевски съд. В обвинителния акт се казва, че го подозират в престъпление по чл. 258-3 ч. 1 от Наказателния кодекс на Украйна за създаване на терористична организация. Според украинските служби, на записите, направени с телефон, се вижда как камион превозва ЗРК „Бук”. Заподозреният е заловен с надписа на камиона.

Според изявление на украинските служби, заподозреният излежава наказание в Украйна. Той е задържан три години след свалянето на самолета. Според Украинската служба за сигурност, повече от 150 човека са уличени в транспортирането на системата „Бук” от Русия към Украйна и обратно, според разследването на международната група.

През юни съвместен екип от експерти, ръководен от Холандия, който разследва катастрофата със самолета на Malaysia Airlines през 2014 г. в Донбас, обвини трима руснаци и един украинец от Руското военно разузнаване (ГРУ). Според разследващите, четиримата - Игор Гиркин-Стрелков, Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко, са участвали в ракетната атака срещу полет МН17. Единият от обвинените агенти на ГРУ – ръководителят на руските сепаратисти в Украйна Игор Стрелков-Гиркин, е считан за човек на руския олигарх Константин Малофеев и е изключително близък с неговото подставено лице – белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие.

Имената и на тримата нашумяха у нас преди няколко години, след като именно през Луврие подсъдимият за източването на КТБ банкер-беглец Цветан Василев се опита да измъкне под носа на държавата 6 от „златните авоари“, финансирани от трезора. Сред тях бе и военният завод „Дунарит“, за който в последствие Василев и Малофеев направиха втори опит да заграбят – през друго подставено лице на руския олигарх – Дмитрий Косарев.

Съвместният разследващ екип планира да съди заподозрените в наказателен съд в Хага.

Самолетът Boeing 777 изпълняваше полет от Амстердам за Куала Лумпур, като падна с 298 души на борда. Нямаше оцелели. Най-много от загиналите пътници бяха граждани на Холандия. Според официалната информация на самолета е имало 193 холандци, 43 граждани на Малайзия, 38 австралийци, 12 индонезийци, 10 британци и един гражданин на Нова Зеландия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай