След Брекзит! Война за власт подпали чергата на ЕС

Ябълката на раздора е сделката с Китай

След Брекзит! Война за власт подпали чергата на ЕС | StandartNews.com

Война за власт и надмощие в ЕС се разгаря още в първия ден, след официалното излизане на Великобритания от Съюза. Ангела Меркел и Еманюел Макрон планират да не губят време, налагайки своето господство над блока, съобщи Дейли Експрес /express.co.uk/ в статия озаглавена: „ВЕЧЕ липсваме, Великобритания!“. Единството на ЕС се руши, докато Германия и Франция тормозят по-малките държави.

Ядосани официални представители заявиха, че Меркел е готова да покаже мускули в отсъствието на Великобритания, като прокара търговска сделка с Китай, преди шестмесечното председателство на Германия на ЕС да приключи. Брюксел и Пекин сключиха инвестиционна сделка, за която германският канцлер настоява, че ще даде на европейските компании по-голям достъп до китайските пазари и ще помогне за възстановяване на дисбалансираните икономически връзки.

Но договорът вече заплашва да предизвика разрив в ЕС само дни след като Великобритания окончателно напусна орбитата на блока, пише Дейли Експрес.

Един брюкселски дипломат заяви пред politico.eu: „Има много разочарования сред по-малките страни от начина, по който Комисията е използвана, за да прокара един от проектите за домашни любимци на Меркел в края на нейния мандат и в края на нейното наследство”.

„Това ли е начинът, по който ЕС ще работи след Брекзит? Британците току-що излязоха и вече пропускаме техния подход, ориентиран към отворения пазар. Ако Германия тежи твърде много, по-малките страни от ЕС няма какво да кажат.", коментира още в Брюксел.

Китайското споразумение беше договорено в продължение на близо седем години и вероятно ще отнеме поне още една година, за да влезе в сила. Това е част от нова връзка с Китай, която Меркел разглежда и като партньор, и като съперник.

Споразумението беше запечатано, след като китайският президент Си Дзинпин проведе видео разговор с г-жа Меркел, г-н Макрон, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Но служители от Италия, Полша, Белгия и Испания разкритикуваха начина, по който Германия прокара споразумението, въпреки предупрежденията им, че игнорира загрижеността за робския труд в Китай и рискува да отчужди новия президент на САЩ Джо Байдън, коментира още британското издание.

Съгласно сделката европейските фирми ще получат разрешение да работят в Китай с електрически автомобили, телекомуникационни облачни услуги и някои дейности, свързани с въздушния и морския транспорт, като например наземно обслужване.

Изискванията за съвместни предприятия ще отпаднат за автомобилния сектор, много финансови услуги, частни болници, реклама, недвижими имоти и екологични услуги, като канализация.

Компаниите, които биха могли да се възползват са германските Daimler, BMW, Allianz и Siemens и френският Peugeot, които имат голямо присъствие в Китай. Урсула фон дер Лайен нарече споразумението важна крачка в отношенията на ЕС с Китай. Макрон каза, че отношенията между ЕС и Китай са се засилили през последните години и ще продължат да го правят.

Френският президент предложи да придружи Меркел на посещение в Китай през следващите месеци, за да обсъди допълнителни области на сътрудничество. Критиците на сделката се опасяват, че тя дава политическа победа на президента Си, чието правителство е подложено на ожесточена критика заради бруталните репресии срещу демокрацията в Хонконг, отношението към етническите малцинства в Синцзян и реакцията му срещу пандемията от коронавирус.

Италианският министър на външните работи Иван Скалфарото каза пред Corriere della Sera: "Ние даваме положителен сигнал на Китай по време на значителни проблеми, свързани с правата на човека."

Германските служители настояват, че те и Комисията са се консултирали с други столици и че докато някои повдигнаха възражения, никой не издигна "знак за спиране".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай