След 40 години - извинявай, Джон Ленън!

Убиецът му поблечно се разкая

След 40 години - извинявай, Джон Ленън! | StandartNews.com

Марк Чапман, човекът, който уби Джон Ленън, се извини на вдовицата на покойния Бийтъл, Йоко Оно, 40 години след смъртта му, съобщава БиБиСи.

Чапман простреля Ленън четири пъти пред апартамента му в Манхатън, Ню Йорк през 1980 г. Той получи отказ за предсрочно освобождаване за единадесети път след изслушване миналия месец.

По време на изслушването Чапман обясни, че е убил Ленън за "слава" и че заслужава смъртно наказание. Той добави, че през цялото време мисли за "гнусния акт" и приема, че може да прекара остатъка от живота си в затвора.

"Нямам оправдание. Това бе за моя собствена слава. Мисля, че е най-тежкото престъпление да се направи нещо на някой, който е невинен. Той беше изключително известен. Не го убих поради характера му или от типа човек, който е. Той беше семеен човек. Той беше икона. Той беше човек, който говореше за неща, за които и сега можем да говорим".

"Убих го ... защото той беше много, много, много известен и това е единствената причина и аз много, много, много, много търсех слава, много егоистично", добави той.

"Искам да добавя това и да подчертая това силно. Това беше изключително егоистичен акт. Съжалявам за болката, която й причиних ( на Йоко Оно). Мисля през цялото време за това."

По време на престъплението Чапман е бил на 25 години. Сега на 65 години, той е женен, а съпругата му живее близо до съоръжението, където е бил през последните осем години.

Убиецът на Ленън носи книгата на "Спасителят в ръжта" на Селинджър, когато извършва убийството. Обсъждайки любовта си към книгата, той обяснява как се е идентифицирал с "изолацията" и "самотата" на главния герой.

Продължи да казва, че заслужава смъртно наказание - то е отменено в щата Ню Йорк през 2007 г., въпреки че от 1963 г. не е имало екзекуция. "Когато съзнателно планирате нечие убийство и знаете, че е неправилно, и го правите за себе си, това според мен е за смъртно наказание", каза Чапман.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай