Скенери можело да открият бомбите в Брюксел

Скенери можело да открият бомбите в Брюксел | StandartNews.com

Замразен проект на НАТО и Русия е могъл да предотврати кървавите атентати в Бюксел, които отнеха живота на повече от 30 души на 22 март. Информацията идва от брюкселски източник на ТАСС, който е тясно свързан с конкретната разработка.

Проектът STANDEX (Stand-off Detection of Explosives) е бил разработван за откриване на експлозиви на масово посещавани места. Това могло да става дистанционно и то в реално време. Основните му цели били проверките на гари, метростанции, летища.

Според източника на руската агенция системата е била успешно изпробвана в парижкото метро на 30 октомври 2013 г. и е показала висока ефективност. За есента на 2015 г. се е очаквало да започне промишлено производство на такава техника.

Било предвидено един от първите подобни скенери за експлозиви да се монтира в края на 2015 или началото на 2016 г. на летището на Брюксел, близо до което се намира седалището на НАТО - транспортен обект, използван всеки ден от служители, дипломати и военни от алианса.

Ако планът е бил изпълнен, брюкселските терористи едва ли са щели да успеят да влезнат на територията на летището с експлозиви. През пролетта на 2014 г. обаче НАТО е замразило изцяло сътрудничеството си с Русия след анексирането на Крим. Заради това и проектът STANDEX е останал нереализирана идея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай