Скандали в ЦРУ заради мистериозния хавански синдром

Агенцията отстрани свой представител, който не взел насериозно случаи във Виена

Скандали в ЦРУ заради мистериозния хавански синдром | StandartNews.com

ЦРУ е отстранило от длъжност своя представител във Виена, обвинен, че не е взел на сериозно случаи на мистериозния Хавански синдром в екипа му и в посолството на САЩ в Австрия, предадоха световните агенции, информира БТА.

Десетки случаи на синдрома при агенти на ЦРУ, дипломати и техните семейства са били констатирани във Виена неотдавна, но представителят на ЦРУ там е приел скептично твърденията и е проявил безчувственост, пише в. "Вашингтон пост", като се позовава на източници от американското разузнаване. Засега ЦРУ нито е потвърдило, нито е отрекло информацията.

За първи път се заговори за Хавански синдром през 2016 г. сред американски дипломати в Куба. Те започнаха да се оплакват, че не се чувстват добре. Аферата излезе наяве през 2017 г., когато Доналд Тръмп отзова голяма част от американските дипломати в Хавана.Над 20 американски правителствени служители и членове на техните семейства бяха засегнати от синдрома в периода края на 2016 г. - май 2018 г. Канадски дипломати също са били засегнати.

Хавански синдром мори агенти на ЦРУ. Психооръжие ли е?

През 2018 г. сходни симптоми се появиха при десетина американски дипломати в Китай. Случаи бяха регистрирани после в Германия, Австралия, Русия, Тайван и дори във Вашингтон.

Още през юли "Ню Йоркър" съобщи за над 20 случая във Виена от началото на годината. През този месец директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пък каза, че около 100 агенти на ЦРУ и техните семейства са сред 200-те американски представители, поразени от Хаванския синдром.

Засегнатите дипломати страдат от проблеми с равновесието, от световъртеж, от проблеми с координацията, с движението на очите, те изпитват безпокойство, раздразнителност и са жертви на така нареченото "когнитивна мъгла". При някои от тях са били диагностицирани дори мозъчни лезии.

Според доклад на Американската академия на науките енергията, насочена от радиовълни, е вероятна причина за тези симптоми.Някои американски представители дори заподозряха страни като Русия, че може да са замесени.

Визитата на американската вицепрезидентка Камала Харис във Виетнам в края на август бе забавена с няколко часа от анормален здравен инцидент, сигнализиран от американското посолство в Ханой, като се заговори тогава пак за Хавански синдром.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай