Хавански синдром мори агенти на ЦРУ. Психооръжие ли е?

Нулевият пациент е регистриран в Куба през 2016 г., за последните случаи от Виена е съобщено преди седмица

Хавански синдром мори агенти на ЦРУ. Психооръжие ли е? | StandartNews.com
  • Нулевият пациент е регистриран в Куба през 2016 г., за последните случаи от Виена е съобщено преди седмица
  • Главният заподозрян за използването на психооръжие е Русия, има съмнения и за Китай

 

Хаванският синдром е наречен така, защото е установен за първи път при служители на американското посолство в Куба през 2016 година. 40 души са се разболели, а някои и до днес не се чувстват добре. За проблема говори открито и шефът на ЦРУ Уилям Бърнс.Оттогава подобни случаи са докладвани сред дипломати на САЩ в Китай, Русия, Великобритания, Афганистан, Ирак.А последните случаи са отпреди седмица във Виена. "Новият случай се появи два месеца след инагурацията на Джо Байдън", твърди Дам Ентъс от New Yorker. За ръководител на разследването е определен офицерът, който ръководеше операцията по  залавянето на Осама бен Ладен. Какво точно стои зад синдрома обаче не е ясно. През декември изследователи от Националната академия на науките на САЩ са установили, че синдромът е причинен от насочване на лъчи. Но Уилям Бърнс смята, че Русия може би е замесена. Москва веднага отрече. През тези няколко години се появиха много хипотези за Хаванския синдром, включително и за използването на пестициди и психотропни вещества.

Как започна всичко

На 30 декември 2016 г. пациент Нула посещава здравния офис на американското посолство в Хавана. Той е служител на ЦРУ под дипломатическо прикритие. Казва на медицинска сестра, че е изпитал странни усещания за звук и натиск, докато е бил в дома си, последвани от болезнено главоболие и световъртеж. Мъжът е опитен шпионин, обучен да разпознава признаците на контраразузнаването. Откакто е в Хавана е подложен на постоянно наблюдение, има нахлувания в дома му. Кубинското разузнаване знае къде живеят всички американски дипломати и ги наблюдаваше отблизо, за да разбере кой работи за ЦРУ или с дисидентите. И други американци са забелязвали, че когато са далеч от вкъщи, понякога има нахлуване в домовете им. Някои са намирали фасове в пепелника си, има слухове за отровени домашни любимци.Но служителите на ЦРУ знаят, че кубинците - за разлика от руснаците и китайците - внимават да не им причинят физическа вреда. Когато първата жертва съобщава за странния инцидент, изглежда, че правилата са се променили.

Разузнавателните агенции започват да се питат "кой би имал интерес да ни прогони".Една от водещите теории е, че кубинските хардлайнери, лоялни на Фидел Кастро, са решили да действат тайно срещу ЦРУ. Те може да са действали сами или да са се сговорили с чуждестранен противник, който им е предоставил технологичните средства за причиняване на нараняванията. Друга теория е, че кубинците разполагат с нов тип шпионски съоръжения, предназначени за наблюдение или тормоз, които по невнимание причиняват вреда.

Раул Кастро каза, че "трета държава" може да е виновна и призова американците да споделят всяка информация. Американски служители - включително Х. Р. Макмастър, който по това време е съветник по националната сигурност на Тръмп - смятат, че най-вероятният виновник е Русия. "Кой друг има тайни оръжейни програми? Кой друг има способността да проведе операция като тази? Това отговаря на техния модел, техния стил".

Анализаторите от ЦРУ и Агенцията за национална сигурност прихващаха комуникации, търсейки улики. Но след месеци на подслушване служителите не откриха нищо, което директно да свързва инцидентите с руснаците. Всъщност, освен оплакванията на жертвите, няма убедителни доказателства, че някой в  Куба е бил нападнат изобщо. В началото на кризата лекарите от ЦРУ и Държавния департамент смятаха, че симптомите  - болка и звън в ушите, световъртеж и когнитивни проблеми - предполагат увреждане на части от вътрешното ухо, които контролират слуха и баланса. Майкъл Хофер, професор по отоларингология в Университета в Маями, провежда множество тестове, които потвърждават, че служителите на ЦРУ са получили сериозни наранявания. Някои служители на Държавния департамент все още вярваха, че ЦРУ е истинската цел. Те предположиха, че дипломатите се бъркат с разузнавачи, вероятно защото живеят в жилища, обитавани преди това от шпиони, или от дипломати, работещи с дисиденти.

Ръководството на ЦРУ начело с Майк Помпео, който положи клетва през 2017 г., бе на мнение, че разходите за задържане на офицери в Хавана надвишават ползите. Но ако служителите на агенцията се оттеглят и дипломатите останат, ще стане ясно кои са шпионите. На срещи представителите на Помпео предложиха решение: затваряне на цялото посолство. За дългогодишните служители настояването на агенцията да излезе от Куба беше изненадващо. "Никога не съм виждал ЦРУ да бяга", каза бивш висш служител на Държавния департамент.

Но броят на жертвите нараства

В края на април американски държавен лекар пристига в Хавана и се настанява в хотел "Капри". Докато е в стаята си, той чува и почувства нещо странно и беше поразен от симптоми, подобни на предишните жертви.  Никой не е знаел за пристигането на лекаря, нито къде ще отседне.В средата на август служител на ЦРУ пристигна в Хавана и се настанява в култовия хотел "Национал" - на 200 метра от "Капри". В стаята си на 8-ми етаж офицерът получава същите симптоми.Канадски дипломат, съпругата му и двете им малки деца са се събудили през нощта, изпитвайки вълни от натиск. Децата имали кървене от носа. Канадските служители са объркани; връзката им с Куба беше отлична.Когато американците предлагат обединяване на усилията за протест срещу инцидентите пред кубинското правителство, канадците учтиво отказват заявявайки, че околната среда не може да бъде виновна. В крайна сметка те потвърдиха 12 случая, но разследване, проведено от Канада и Куба, не намери доказателства.В края на 2017 г. американските власти заявиха, че са научили, че Раул Кастро лично е предположил, че Китай може да бъде отговорен за инцидентите. (Кубинското правителство отрича това.) След това Катрин Вернер, служител на търговския отдел в консулството на САЩ в Гуанджоу, Китай, съобщава, че е била поразена една нощ от зловеща пулсация, която е създала натиск в главата й. През април Вернер е откарана в университета в Пенсилвания за изследвания и лекарите там потвърждават, че симптомите са подобни на тези, които жертвите в Куба са описали. От Държавния департамент поискаха медицински служители в Китай да направят преглед на около 300 служители. Петнадесет бяха идентифицирани като възможни случаи и изпратени в университета в Пенсилвания за изследване.През пролетта на 2017 г. кубинците предоставят визи на малка група агенти на ФБР, които успяват да огледат домовете на жертвите, както и двата хотела. Агентите пристигат с куфари, пълни с оборудване. Но не откриват следи.

Лекарите: Жертвите страдат от нов тип разстройство

През февруари 2018 г. Дъглас Смит и неговият екип от университета в Пенсилвания публикуват своите предварителни констатации в The Journal of the American Medical Association. Те твърдят, че жертвите изглежда страдат от нов тип "разстройство на мозъчната мрежа", което е подобно на увреждането, наблюдавано при пациенти с леки травматични мозъчни наранявания или с постоянни симптоми след сътресение. Според Смит обаче са необходими повече данни, за да се убедят скептиците, че синдромът е реален. Правителствени учени проучват дали микровълните могат да бъдат причината. Смит обаче изразява съмнения, че микровълновото устройство може да бъде насочено толкова точно. "От това, което знам за определени форми на енергия, използвани в медицината за отстраняване на нервните влакна, не мога да разбера как всеки източник би бил толкова селективен, че само да нарани мозъка, а не периферните нерви и гръбначния стълб", каза той.Джеймс Джордано, професор в Медицинския център на университета в Джорджтаун, смята, че има малък шанс нараняванията да са причинени от наркотик или токсин, които вероятно биха оставили откриваеми следи. По-вероятно причината е устройство, което излъчва радиочестоти или електромагнитни импулси, които влизат през ушите на жертвите.Вътре в главата енергията може да причини "кавитация" или мехурчета в малките, изпълнени с течност проходи на вътрешното ухо или в артериална кръв. Когато мехурчетата се образуват и в някои случаи експлодират, те биха могли да увредят органите, които регулират баланса и ориентацията. Ако те се спукат вътре в черепната кухина, жертвата би могла да претърпи мозъчно увреждане, подобно на ефектите от декомпресионна болест. Но за да знам със сигурност, "ще трябва да извадим мозъка, а това не е възможно", каза Джордано.Ако имаше оръжие от какъвто и да е вид, кой би го използвал?  NBC News съобщи, че американските разузнавателни агенции считат Русия за основен заподозрян, позовавайки се на доказателства от прихващания на комуникация. Но служителите на разузнаването в интервюта за The New Yorker настояват, че все още нямат доказателства за руско съучастие. А кубинците казват, че разследването им е спряло поради липса на доказателства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай