Скандал в Швейцария! Къде крили парите си диктатори и наркобосове

Изтекоха данни за сметки на престъпници в реномирана банка

Скандал в Швейцария! Къде крили парите си диктатори и наркобосове | StandartNews.com

Една от най-големите частни банки в света швейцарската "Кредие Сюис", в продължение на години е приемала за клиенти автократи, наркодилъри, както и заподозрени военнопрестъпници и трафиканти на хора.

Това разкри масивно изтичане на данни, съобщи ДПА.

Според проучване на консорциум от вестници, които са били запознати с изтичането на данни - включително "Зюддойче цайтунг", „Гардиън", "Монд" и "Ню Йорк таймс" - документите разкриват банковите тайни на повече от 30 000 клиенти на банката от цял свят. 

Изтичането на информация показва, че престъпниците са били в състояние да откриват сметки или да ги поддържат дори когато "банката отдавна може да е знаела, че си има работа с престъпници", пише "Зюддойче цайтунг".

Банката днес категорично отхвърли обвиненията. Според нея разкритията „… се основават на непълна, неточна или селективна информация, извадена от контекста, което води до тенденциозно тълкуване на бизнес поведението на банката", заявиха от "Креди Сюис" и добавиха, че 90 на сто от цитираните сметки вече са закрити. 

"Ще продължим да анализираме въпроса и ще предприемем допълнителни действия, ако е необходимо", добавиха от банката.

Според вътрешни данни на банката множество държавни и правителствени ръководители, министри и ръководители на разузнавателни служби, както и олигарси  са или са били клиенти на "Креди Сюис", съобщи БТА.

"Смятам, че швейцарската банкова тайна е неморална", казва анонимният източник на данните. "Претекстът за защита на финансовата неприкосновеност е само смокинов лист за прикриване на срамната роля на швейцарските банки като сътрудници на укриващите данъци."

Според "Зюддойче цайтунг" данните са анализирани в рамките на съвместните усилия на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията и 46 различни медии от цял свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай