Скандал в Шенген! Въвеждат контрол по вътрешни граници

Причината са нелегалните миграция и трафик

Скандал в Шенген! Въвеждат контрол по вътрешни граници | StandartNews.com

Чехия и Полша едновременно и в координация въведоха граничен контрол по границите си със Словакия. Чешкият вътрешен министър обяви, че от днес започват проверки на случаен принцип по словашката граница до 31 октомври с възможност за удължаване.

Причината са нелегалните миграция и трафик. От полунощ проверки започват и на граничните пунктове между Полша и Словакия. Мярката ще важи 10 дни, обяви полският вътрешен министър Мариуш Камински.

Междувременно на спешно свикана пресконференция министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер съобщи, че в полунощ Австрия въвежда контрол по границата със Словакия. Мярката е договорена с министрите на вътрешните работи на Полша и Чехия.

Уточнява се, че граничните проверки са съгласувани и със словашкото вътрешно министерство. Това е нов етап на съвместните действия в борбата с организирания престъпен трафик на хора с цел ограничаване на незаконната миграция.

В Словакия в момента се наблюдава нарастващ брой незаконни мигранти, преминаващи през страната по пътя към Германия и Западна Европа. Това са главно млади мъже от Близкия Изток и Афганистан, които най-често минават по Балканския маршрут.

Австрия вече контролира границата с Италия и Словения, Германия въведе контрол по границата с Австрия, а по границата с Унгария и в пограничните райони патрулират общи екипи на австрийските и унгарските сили за сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай