Скандал в РСМ! Голо техно парти в православен храм (Видео)

Случката се разиграва в църквата "Свети Илия" в Дойран

Скандал в РСМ! Голо техно парти в православен храм (Видео) | StandartNews.com

Скандална гледка в Северна Македония! Голо техно парти в църквата "Свети Илия" в Дойран, Северна Македония. Случката се разиграва през изминалата събота, пише lentata.com.

Гледайте видеото тук.

„Свети Илия“ е възрожденска православна църква в град Дойран, Северна Македония. Църквата е изградена в 1848 година с доброволни дарения на дойранчани от мияшкия майстор Георги Новаков Джонгар. Построена е на висок хълм над Дойранското езеро. Църквата е катедрала на Поленинската епархия. Иконостасът е бил дело на видния резбар Димитър Станишев. След създаването на Българската екзархия в 1870 година, българите в Дойран започват да се опитват да си върнат катедралата от малцинството гъркомани в града. Подемат кампания за събиране на подписи на българите за доказване, че те са мнозинство с над две трети повече от патриаршистите гъркомани и сърбомани, и съгласно Закона за спорните черкви и училища трябва да получат църквата.

Така през февруари 1911 година българите получават спорната църква, което я превръща в исторически символ и доказателство за българския етнически характер на Дойран и цялата област. Не става ясно дали това е мотивът зад действията на македонците, позволили си същата тази църква да бъде осквернена, или е най-обикновен симптом на продължаващата дехристиянизация на модерния свят, с всички произточащи от това гнусни симптоми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай