Скандал от CNN! На кого прилича чаканият премиер в Италия

По повод на евентуалния нов ултрадесен премиер

Скандал от CNN! На кого прилича чаканият премиер в Италия | StandartNews.com

Обединението около дяснорадикалната партия Fratelli d'Italia ("Италиански братя"), спечели изборите в Италия по категоричен начин. Според всички допитвания и прогнози алиансът, в който влизат още дяснопопулистка партия „Северна Лига“ на Матео Салвини и консервативната Forza Italia („Напред, Италия) на Силвио Берлускони, печели изборите с преднина от около 17 процента пред Демократическата партия и нейните съюзници. Десният алианс събира общо около 43% от гласовете, предаде Дойче Веле.

Най-силно представилата се партия в рамките на десния алианс са „Италиански братя" с над 25 процента. Като отделна партия те получават почти толкова гласове, колкото целият лявоцентристки съюз около демократите (около 26%).

Като лидер на първата парламентарна сила министър-председател на Италия може да стане 45-годишната Джорджа Мелони, която ще е първата жена-премиер на Италия. Тя вече ясно изрази претенциите си към поста, заявявайки, че италианците са отправили ясно послание в полза на дясно правителство под ръководството на „Италиански братя". „Ние ще управляваме за всички“, заяви Мелони в нощта срещу понеделник. Мелони заяви, че това е била вечер на "гордост и удовлетворение" за нейната партия.

В своята реч след победата Мелони обеща на своите поддръжници, че националната гордост и националната идентичност отново ще играят по-важна роля за Италия в бъдеще.

"Голямата цел, която си поставихме в живота и като политическа сила, беше италианците отново да се гордеят, че са италианци и да развяват нашия трикольор“, каза тя. 

Мелони, която е започнала политическата си дейност в неофашистки партии, определя себе си като консерватор. Нейните опоненти я обвиняват, че никога не се е дистанцирала категорично от фашизма. Новинарският портал на американския телевизионен канал CNN пише, че Италия вече ще има най-десния премиер след Бенито Мусолини*.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай