Скандал! Опозицията в РСМ със смайващи думи за България

Говори лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски

Скандал! Опозицията в РСМ със смайващи думи за България | StandartNews.com

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ – Християн Мицкоски, заяви, че формацията отхвърля всякакви промени в Конституцията на РСМ, включително вписването на българите в нея. В интервю за местната телевизия „Сител“ той каза, че смята въпроса за „приключен“.

Без подкрепата на ВМРО-ДПМНЕ промени в основния закон на страната няма как да се осъществят, въпреки че правителството на Димитър Ковачевски вече задейства процедурата и тръгнаха обсъждания в парламента.

"България иска 762 граждани, които са част от българската общност в страната и използват българския език като майчин, да станат част от Конституцията. Защо го иска? Дали правата им са нарушени, дали има натиск, асимилация. За македонската общност в България има 14 присъди. Чии права са нарушени? Въпросът е дали е истинска европейска ценност да блокирате европейския път заради исторически въпроси", заяви Мицкоски, цитиран от БТА.

"От международната общност казват, че не можели да накарат България да спази присъдите на Европейския съд за правата на човека. Като не можете да накарате една държава членка да спази решенията на една европейска институция, как ще ми гарантирате, че след 6 месеца, година-две, понеже не искам да подпиша протокол, в който да призная, че възрожденците били българи, или да призная, че Гоце Делчев е бил българин, или че Илинденско-Преображенското въстание било българско, повторно ще имаме вето", попита той.

В отговор на въпрос дали преговорите и пътят на Северна Македония към ЕС няма да европеизират обществото в страната, Мицкоски посочи, че европеизацията "е въпрос на желание и философия".

"Ето, България е европейска държава, с това отношение смятате ли, че е европеизирана? Не само че не е европеизирана, дори не са балканизирани. Държат се като държава, която изповядва някакви по-различни ценности", смята лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

"България трябва да покаже добра воля, а международната общност трябва да покаже, че наистина иска да види Северна Македония там (в ЕС - бел. ред.) след всичко, което направи като лоялен съюзник на европейската общност. Отказахме се от много национални атрибути, които опират в македонската национална идентичност, което никоя от тези страни членки не е правила досега. Ние се отказахме от знамето през 90-те години, сменихме банкноти, сменихме Конституцията 6-7 пъти, направихме ново териториално деление. Конституцията и името ни бяха сменени насилствено и нито една от тези страни членки не направи нищо", твърди Мицкоски.

"Няма гаранция, че дори при завършени преговори България няма да наложи вето при ратификацията на протокола", добави още той.

Той разкритикува премиера Димитър Ковачевски, че направил "политическа грешка" с приемането на т.нар. "френско предложение", с което България вдигна ветото над Скопие за евроинтеграцията. "Приеха нещо, което не могат да изпълнят. Ако ни бяха питали, щяхме да им кажем, че не го приемаме и ще чакаме друго предложение", каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай