Скандал между учени и Тръмп за вируса

Поводът са думите на президента за дезинфектантите

Скандал между учени и Тръмп за вируса | StandartNews.com

"Инжекция с дезинфектант" като средство за борба срещу коронавируса? Изявление на Доналд Тръмп втрещи научната общност и многобройни специалисти обвиниха американския президент, че е безотговорен, защото е направил това "опасно предложение", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Виждам че дезинфектантът го убива (коронавируса) за минута. Една минута! Дали има начин да се направи нещо подобно, с инжекция вътре, или почти като почистване", каза Тръмп по време на редовния си брифинг в Белия дом за коронавируса.

Трябва да се обърнем към лекарите за целта, но това ми се струва интересно", каза той

"Тази идея да се инжектира в тялото или да се поглъща какъвто и да било вид почистващ продукт е безотговорна и опасна", възмути се пред телевизия Ен Би Си д-р Вин Гупта, експерт по обществено здравеопазване, специалист по белодробни заболявания и интензивно лечение.

"Това е метод, използван понастоящем от хора, които искат да се самоубият", допълни той.

В социалните мрежи многобройни лекари и медицински сестри също остро порицаха думите на Тръмп.

"По същия начин и самозапалването може да е полезна алтернатива", иронично заяви френският изследователски център "Марсей Имунопол" (Marseille Immunopоle), като подчерта, че методите, препоръчани от президента на САЩ, "биха убили и вируса, и пациентите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай