Сирийските бунтовници освободиха миротворците на ООН

Сирийските бунтовници освободиха миротворците на ООН | StandartNews.com

Бейрут. Сирийската бунтовническа група "Джебхат ан Нусра" (Фронт на победата) e освободила всички войници от Фиджи, които действаха като миротворци на ООН на Голанските възвишения, предаде Ал-Джазира.

По-рано в четвъртък войниците от малката островна държава в Тихия океан бяха показани във видеоматериал, в който един от тях каза, че те ще бъдат пуснати в скоро време.

На 15-минутния запис двама мъже говорят на арабски език, като похитените военни от силите на ООН в Сирия, седят зад тях със скръстени крака. В края на материала един от миротворците казва на английски, че 9 септември "е много щастлив ден", защото той и колегите му са били уведомени, че скоро ще си тръгнат за дома. Той уверява, че всички пленени войници от Фиджи са живи и здрави и че похитителите им се отнасят добре с тях.

"Джебхат ан Нусра" отвлече миротворците в контролираната от Сирия част от Голанските възвишения на 28 август. Групировката обяви, че похищението е в отговор на санкциите, наложени на нейни лидери от Съвета за сигурност на ООН. Тя поиска да бъде изключена от списъка на ООН на терористичните организации и да й бъдат изплатени компенсации за нейните бойци, убити от миротворци на световната организация.

Откакто получи независимост от Великобритания през 1970 г., Фиджи е изпратило повече военни на глава от населението за мироопазващи операции на ООН от която и да било друга държава, отбелязва Ройтерс. Това осигурява на малката тихоокеанска островна страна, чиято икономика е в затруднено положение, така необходимата твърда валута и й помага да подобри международния си имидж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай