Сирийски бунтовници са екзекутирали близо 190 цивилни

Сирийски бунтовници са екзекутирали близо 190 цивилни | StandartNews.com

Дамаск. Бунтовническите групировки в Сирия са убили около 190 цивилни граждани и са отвлекли повече от 200 като заложници по време на своята военна офанзива през август, твърди правозащитната организация „Хюман райтс уоч" (ХРУ).

Според неин доклад, убийствата са станали в села, населени предимно с алевити, малцинството, към което принадлежи и президентът Башар Асад, в близост до Латакия. В него сае казва още, че според фактите може да се направи „обосновано предположение" за престъпления срещу човечеството.

Сирийската опоизиция се състои от множество въоръжени организации, някои от които са близки до Ал Кайда.

Правозащитниците от „Хюман райтс уоч" съобщават, че са направили разследване на място и са интервюирали повече от 35 души, сред които оцелели и бойци от двете страни на конфликта.

Докладът, който се състои от 105 страници, описва как в ранните часове на 4 август бунтовници щурмуват позициите на правителствените сили край Латакия и окупират повече от 10 алевитски села. Цивилните са избити още в първия ден от окупацията.

„Свидетелите описват как опизиционните бийци са екзекутирали граждани и са стреляли по цивилни, в някои случаи избивайки цели семейства в домовете им", пише в документа. В офанзивата са взели участие над 20 групировки, пет от които са участвали в екзекуциите – „Фронт ал-Нусра", "Ислямска държава на Ирак и Левант", "Джаиш Мухаджирин уал Ансар", „Ахрар ал-Шам", „Сукуор ал-Изз". Никоя от тях не е под контрола на подкрепяния от Запада Върховен военен съвет на Свободната сирийска армия. Част от заложниците продължават да бъдат в плен и до днес, повечето жени и деца. Правителствените сили предприеха контраатака и успяха да си върнат контрола над региона на 18 август.

Според Джо Сторк, отговорник на секцията за Близкия Изток в ХРУ, смята, че описаните престъпления не са „случайни действия на отделни бойци".

„Тази операция е била координирана и планирана атака срещу цивилното население в алевитските села", категоричен е той. Доказателствата, с които правозащитната организация разполага, включват свидетелски показания и медицинска документация.

По данните на „Хюман райтс уоч", ислямистките бунтовнически групи, които са съставени почти изцяло от чуждестранни бойци, са финансирани от частни лица в Кувейт и груги страни от Залива. Организацията призовава международната общност и ООН към налагане на оръжейно ембарго на всички групировки, за които има достатъчно доказателства, че са отговорни за извършването на военни престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай