Сирия се опълчи срещу външна военна намеса

Сирия се опълчи срещу външна военна намеса | StandartNews.com

Дамаск. Сирийският министър на външните работи Уалид Муалем заяви днес на пресконференция в Дамаск, че западна военна интервенция в Сирия няма да спре кампанията, която режимът води срещу бунтовниците, съобщава АФП.

„Ако те (западните страни - бел. ред.) смятат, че по този начин ще възпрат победата на нашите въоръжени сили, грешат", заяви сирийският външен министър.

Уалид Муалем подчерта, че западни удари срещу Сирия ще послужат единствено на интересите на Израел и международната терористична мрежа „Ал Кайда" и че страната му е готова да се защитава срещу външна военна намеса.

"Имаме две възможности - да се предадем или да се защитаваме с всички възможни средства. Вторият избор е най-добрият - ще се защитаваме", каза още Муалем.

Сирийският външен министър настоя още, че международната общност трябва да представи твърди доказателства за използването на химически оръжия срещу бунтовници и цивилно население.

Според Уалид Муалем проверката, която инспекторите на ООН по химическите оръжия извършват в страната му ще бъде забавена с един ден, заради възникнали спорове с представители на бунтовниците относно мерките за сигурност за експертите на световната организация.

Международните наблюдатели припомнят, че при първия си опит вчера да посетят района, в който се твърди че е използвано химическо оръжие, инспекторите на ООН бяха подложени на обстрел от страна на снайперисти, за което Дамаск обвини бунтовниците.

На днешната пресконференция сирийският външен министър е опровергал твърденията, че правителството възпрепятства работата на експертите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай