Сините каски на Европа

Сините каски на Европа  | StandartNews.com

Канцлерът изнесе най-тежките совалки, но французинът й бе голямата опора
Меркел и Оланд се нагърбиха с мисията да спрат новата Студена война

Мир или опустошителна война в Европа. Това бе залогът преди тежките преговори в Минск, проточили се цяла нощ. С трудната (според много експерти дори непосилна) мисия да спрат кървавите сражения в Украйна се нагърбиха канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд. Двамата лидери, които имаха куража да заложат авторитета си, но да направят всичко възможно да потушат огъня в Донбас, който можеше да запали Стария континент по един вече забравен, но ужасен начин.

Тепърва ще се коментира доколко бе успешна мисията на Меркел и Оланд. Времето ще покаже и дали нощният маратон от преговори ще донесе траен мир и ще спре растящото напрежение между Русия и Запада. Безспорен факт е обаче, че

двамата понесоха тежкия кръст

и тръгнаха по политическата Голгота, за да възпрат братоубийствената война в Източна Украйна.
След 16-часовия маратон от преговори руският президент Владимир Путин каза: "Това не беше най-хубавата нощ в живота ми." Меркел не коментира, но снимките й след тази нощ, а и от предишните дни, бяха показателни. Типичната за канцлерката усмивка бе напълно изчезнала от лицето й. Тя бе видимо изтощена и на предела на силите след трудните совалки в името на мира между Киев, Москва и Вашингтон. На 5 февруари Оланд пръв обяви, че Франция и Германия предприемат инициатива за помирение на Русия и Украйна. Но всъщност през следващата седмица именно Меркел свиреше първа цигулка в дуета умиротворители. Канцлерката проведе десетки телефонни разговори с Путин.

Не по-лесно бе да убеди Обама

да не бърза да въоръжава украинската армия, което щеше да налее масло в огъня.

В крайна сметка Вашингтон се дистанцира от димпломатическите усилия на Берлин и Париж. На неотдавнашната традиционна международна конференция по сигурността американски представители дори се присмяха на опита за решаване с мирни средства на конфликта в Украйна, наричайки го "глупост". Всъщност основната причина, поради която в Минск тандемът Меркел и Оланд не успя да договори компромис, който да задоволява в значителна степен интересите на всички страни в конфликта, бе именно липсата на подкрепа от САЩ. За Меркел мисията за мир в Украйна бе едно от най-големите изпитания в дългата и успешна политическа кариера. Канцлерката е известна с уменията си да помирява политици и държавни глави в интерес на ЕС. Нека си спомним как в периода 2007-2009 г. тя успя да изглади отношенията на Германия с Полша, усложнени при управлението на президента Лех Качински, както и да създаде условия за приемането на важния за ЕС Лисабонски договор. И сега Меркел с рамо на Оланд положи максимални усилия за спасяването на мира в Украйна и стабилността в Европа. При това в ситуация, която няма нищо общо с тази преди 10 години, когато енергичната дама стана канцлер. На това набляга в своя анализ "Новата роля на Германия" и Джордж Фридман от "Стратфор". Според него Германия дълго време е искала да избегне поемането на водеща политическа или военна роля в Европа. "Сегашната ситуация прави това невъзможно. Европейската финансова криза, започнала преди седем години, отдавна престана да бъде предимно икономически проблем и вече е политически. Украинската криза поставя Германия в изключително неблагоприятно положение да играе водеща роля в усилията да не се допусне един политически проблем да се превърне във военен", пише Фридман. Според него, от една страна, Германия се опитва да запази Европейския съюз. От друга страна, обаче тя

не иска да носи бремето да поддържа това единство

Затова и за Меркел бе толкова важна демонстрираната подкрепа от Оланд на фона на скептицизма на Лондон. Максималните усилия на двамата европейски лидери не по тяхна вина не доведоха до максимален резултат от дългата нощ на преговори в Минск. Но със сигурност усилията им като омиротворители ще продължат. Защото видимо Меркел и Оланд, а и все повече други ръководители на европейски държави, смятат, че ЕС трябва да вземе нещата в свои ръце в търсенето на изход от кризата в Украйна, чиито вреди за цяла Европа стават все по-големи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай