Силно замърсяване на реките между Армения и Азербайджан

Властите в Баку призовават международните организации да вземат мерки

Силно замърсяване на реките между Армения и Азербайджан | StandartNews.com

Според анализа на водни и утаечни проби, изследвани в международно акредитираната и сертифицирана лаборатория SGS в Германия, взети от река Охчучай, която пресича границата от Армения към Азербайджан, е установено високо съдържание на тежки метали в повърхностните води на реката, докато прекомерната концентрация на опасни вещества при взетите проби от седименти показва, че нивото на замърсяване на реката е критично.

Най-много соли на тежки метали навлизат в околната среда в резултат на дейността на миннодобивните и преработващите предприятия. Това дава основание да се смята, че редица миннодобивни предприятия в Армения, разположени в горната част на река Охчучай, не отговарят на екологичните стандарти, като изхвърлят своите производствени отпадъци директно в реката, без никаква предварителна обработка.

Около 70% от водните ресурси на Азербайджан са силно зависими от външния приток на води от съседните страни. Като трансгранична река, Охчучай винаги е била силно замърсена с промишлени отпадъци на територията на Армения, което прави водните ѝ ресурси неизползваеми на територията на Азербайджан.

Замърсяването на река Охчучай има пряко въздействие върху качеството на водните ресурси на река Аракс, в която се влива и която е втората по големина река в региона на Кавказ – оттичаща се в Каспийско море. Прекомерното отделяне на тежки метали в река Охчучай от химическите и минните съоръжения в Армения унищожава не само речната фауната, но също така е изключително опасно за човешкото здраве.

Според доклада на Министерството на екологията и природните ресурси на Република Азербайджан, съдържанието на медно-молибденовото съединение в река Охчучай е 2 пъти над нормата, съдържанието на желязо надвишава нормата 4 пъти, никелът - дори 7 пъти. Периодично цветът на река Охчучай се променя в бял или киселинно-жълт. През март 2021 г. е регистрирано масово измиране на пъстървата в реката.

Поради това екологично бедствие, азербайджанските власти се обръщат към международните организации относно рисковете за околната среда и критичната ситуация в река Охчучай, като изострят общественото внимание относно рисковете за околната среда на реката и нейната екосистема поради непрекъснатото замърсяване от страна на Армения и ги призовават да вземат мерки в рамките на съответните им мандати за предотвратяване на трансграничното замърсяване на водите, което води до безвъзвратна деградация на уникалната екосистема на региона.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай