Вторник,

Си Цзинпин се произнесе! Китай иска нов международен ред

От: Иван Ангелов -
5991
Си Цзинпин се произнесе! Китай иска нов международен ред
A
A
A

Китайският президент Си Цзинпин отправи днес призив за "по-справедлив и разумен" международен ред. Той говори на лидерската среща на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в град Самарканд, Узбекистан, предаде Франс прес.

Държавните ръководители трябва "да работят заедно за установяването на международен ред с по-справедлива и разумна насоченост", изтъкна той на форума, организиран в противовес на Запада.

Създадена през 2001 г., ШОС обединява Китай, Русия, четири страни от Централна Азия (Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан), Индия и Пакистан.

"Би трябвало да насърчаваме общочовешките ценности, да се откажем от игрите с нулев резултат и от политиката на създаване на блокове", заяви Си Цзинпин.

Той не даде за пример никоя страна, но Китай по принцип използва този вид лексика, за да осъди САЩ и близките им съюзници.

"Необходимо е твърдо да браним международната система, поставяща в своя център ООН, както и международен ред, основан на международното право", отсече Си.

Словото му бе произнесено пред редица държавни лидери като руския президент Владимир Путин, иранския - Ебрахим Раиси и турския - Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна е "партньор за диалог" на ШОС.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com