Швейцарците гласуват на референдум по 3 въпроса

Швейцарците гласуват на референдум по 3 въпроса | StandartNews.com

Женева. В неделния ден швейцарците ще гласуват на референдум по няколко въпроса. Те ще могат да изразят позицията си относно въвеждането на допълнителни, стриктни ограничения на имиграцията, задължителното съхраняване на държавните златни резерви в страната и премахването на данъчните привилегии за чужденци. Последните проучвания на общественото мнение обаче сочат, че по всяка вероятност и трите предложения няма да бъдат одобрени, предаде Ройтерс.

До допитване във връзка с инициативите се стигна, след като бяха събрани необходимите 100 000 подписа. За да бъде приета някоя от трите точки, всяка от тях трябва да получи не само мнозинство от гласовете, но и да бъде подкрепена в повечето кантони.

Първото предложение - за още по-сериозно ограничаване на имиграцията, е по идея на екологичната група Екопоп. То предвижда ограничение на броя на имигрантите от едва 0,2 процента от населението, или до едва 16 000 души годишно. Инициативата е мотивирана с липсата на жизнено пространство оказва прекалено голям натиск върху природата, по-конкретно върху земята и ресурсите. Поддръжниците на тази инициатива твърдят, че Швейцария е пренаселена и хората са недоволни от поскъпването на наемите и претъпкания обществен транспорт.

Втората инициатива е за златните резерви на страната, като е предложена от дясната Швейцарска народната партия (Демократичен съюз на центъра), която има най-много депутати в парламента, и има три основни цели: централната банка да получи забрана да продава резервите си от злато, да върне в страната всички свои валутни резерви, които са в чужбина, и да бъде задължена да държи най-малко 20 процента от своите активи в злато.

Третият въпрос, по който швейцарците ще дадат своето мнение, е по инициатива на Социалдемократическата партия на Швейцария, и е за премахване на данъчните привилегии за чужденци. Тази идея касае предимно богаташи от други държави, които се установяват в алпийската страна, за да намалят данъчното си бреме. Предложението предвижда премахване на системата за данъчно облагане на чужденците, които нямат доходи в Швейцария, според жизнените им разходи. Идеята е вместо това данъчната ставка да бъде определяна въз основа на активите на тези хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай