Швейцария отхвърли орязване на имигрантите

Швейцария отхвърли орязване на имигрантите | StandartNews.com

Избирателите против идеята за удвояване на златния резерв

Швейцарците отхвърлиха категорично на референдум в неделя идеята за намаляване на броя на имигрантите до 0,2% от населението, предаде Би Би Си. Избирателите отхвърлиха общо три инициативи по три различни теми, които бяха подложени на референдум, съобщи АФП, като се позова на официални резултати.

Мнозинството от 26-те кантона гласуваха против предложенията, което означава, че те не се приемат. Освен за въвеждане на допълнителни, стриктни ограничения на имиграцията в името на опазването на околната среда, швейцарците гласуваха и дали централната им банка трябва да удвои златния си резерв, както и за премахване на данъчните облекчения за постоянно пребиваващи чужденци. Над 74% са се обявили против идеята нетната имиграция да не надхвърля 0,2% от населението на страна, където близо една четвърт са чуждестранни граждани. Това означава, че предложението от 80 000 приеманите чужденци да намалеят до 16 000 годишно се отхвърля. Относно второто предложение под надслов "Спасете швейцарското злато" избирателите също гласуваха против.

Ако предложението беше прието от централната банка (SNB) щеше да бъде принудена да обърне една пета от резервите си в злато през следващите пет години и щеше да бъде забранено да продава злато в бъдеще. Според организаторите от Швейцарската народна партия новите правила са необходими, понеже след тригодишна кампания за ограничаване на ръста на швейцарския франк SNB днес притежава огромни суми в евро. Това от своя страна обвързвало Швейцария с валута, доказала своята нестабилност във финансовата криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай