Швейцария официално оттегли молбата си за членство в ЕС

Швейцария официално оттегли молбата си за членство в ЕС | StandartNews.com

Швейцария официално уведоми Брюксел, че оттегля своето заявление за членство в Европейския съюз, подадено още през 1992 г., съобщават световните агенции.

"Ние имаме основополагащи двустранни споразумения с нашите най-близки партньори - ЕС, но ние не искаме да влизаме в ЕС", каза швейцарският външен министър Дидие Буркхалтер. Той участва на тържествен митинг в град Валорб по повод 725-ата годишнина от основаването на Швейцарската конфедерация.

„Правителството отново потвърди този наш избор, като уведоми преди няколко дни ЕС, че заявката ни за членство от 1992 г. е невалидна вследствие на гласуването по въпроса за Европейското икономическо пространство и ето защо тя трябва да се смята за оттеглена", каза министърът.

Припомняме, че молбата за членство беше подадена от Швейцария през май 1992 г. но същата година през декември в държавата имаше референдум и тогава гражданите с малка преднина (50,3%) се обявиха против присъединяването на страна им към Европейското икономическо пространство. В резултат на този референдум заявката за членство на практика загуби актуалност.

Въпросът дали да се оттегли, или не официално тази молба, която и без това четвърт век не беше придвижвана напред, породи спор в Швейцария. За официалното оттегляне настояваха десните консерватори от Швейцарската народна партия, които възприемат сближаването с ЕС като заплаха за суверенитета на конфедерацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай