Швейцария скочи на Китай! Взима пример от Европейския съюз

Ще има по-твърдо отношение към Пекин от това, което сега има спрямо Русия

Швейцария скочи на Китай! Взима пример от Европейския съюз | StandartNews.com

Шефката на швейцарската агенция, отговаряща за прилагането на икономически санкции, заяви, че очаква страната й да наложи идентични санкции, каквито Европейският съюз би наложил срещу Китай, ако нахлуе в Тайван, предаде Ройтерс.

„Силно вярвам, че ние бихме възприели подобни санкции“, каза директорката на Държавния секретариат по икономическите въпроси (ДСИВ) Мари-Габриел Инайхен-Флайш в интервю за швейцарското издание „Нойе цюрхер цайтунг“.

„Санкциите в случая с Китай обаче биха могли да бъдат доста по-драстични (от санкциите срещу Русия), защото икономическите отношения са много по-важни. Затова вероятно ще има по-големи обсъждания в ЕС и САЩ, както и в Швейцария, отколкото имаше за Русия. Но се надявам никога да не се стигне дотам“, заяви тя.

Китай засилва военната си активност около Тайван, опитвайки се да окаже натиск върху демократично избраното правителство на острова да приеме китайския суверенитет. Тайванските власти настояват, че единствено населението на острова може да решава своето бъдеще. Тайван казва, че макар да иска мир, ще се защитава, ако бъде нападнат.

Инайхен-Флайш защити подхода на Швейцария към възприемането на санкциите на ЕС срещу руски физически и юридически лица заради нахлуването на Русия в Украйна през февруари, определяно от Москва като „специална военна операция“.

Швейцария е подложена на засилен натиск по-бързо да открие и замрази активи на стотици санкционирани руснаци.

Досега Швейцария е блокирала руски активи на стойност 6,7 милиарда швейцарски франка (7,04 милиарда долара) и 15 имота. Инайхен-Флайш каза, че тези числа едва ли ще се променят особено.

„Ние в ДСИВ нямаме данни да има много активи на санкционирани лица, които още не са открити“, заяви тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай