Швеция потвърди за чуждата подводница в Стокхолмския архипелаг

Швеция потвърди за чуждата подводница в Стокхолмския архипелаг | StandartNews.com

Швеция разполага с доказателства за непозволено навлизане на чуждестранен подводен съд в нейни води през октомври, но не може да каже на коя държава принадлежи той, заяви върховният главнокомандващ на въоръжените сили Сверкер Йораншон, предаде Ройтерс.

"Става дума за неголяма подводница. Можем да изключим всички останали варианти. Това е грубо и недопустимо нарушение", каза Йораншон.

"Установено е, че чужда сила е навлязла незаконно в шведското подводно пространство", допълни той.

По думите му доказателствата са били събрани от въоръжените сили със системите им за засичане на обекти.

През октомври в района на изток от столицата бе проведена най-голямата военна операция от края на студената война, но тя приключи без да се обяви откриването на източника на "подводна активност". Според анализатори по отбраната най-вероятно е ставало дума за руска подводница.

Шведският министър-председател Стефан Льовен и министърът на отбраната Петер Хултквист казаха, че нарушението е „много сериозно" и „неприемливо".

Льовен предупреди, че подобни непозволени навлизания на шведска територия представляват „огромен риск" за замесените в тях, и заяви, че Швеция ще защитава границите си „с всички налични средства".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай