Швеция иска ембарго на оръжията, доставяни на Турция от ЕС

Осъжда действията на правителството в Северна Сирия

Швеция иска ембарго на оръжията, доставяни на Турция от ЕС | StandartNews.com

През 2018 г. страната е дала на Ердоган отбранителни продукти на стойност около 30 млн. евро

Шведският външен министър Анн Линде заяви, че е необходимо да бъде наложено ембарго върху оръжията, доставяни за Турция от ЕС, предава РИА Новости.
Преди да внесе този въпрос за обсъждане в Европейския парламент, министърът трябва да си осигури подкрепата на шведския парламент.
"Поради тази причина утре смятам да се обърна към парламента за подкрепа, за да работя върху налагането на санкции срещу Турция под формата на ембарго на оръжията", заяви министърът в ефира на шведско радио.
Според шведската държавна инспекция за стратегическите продукти, през 2018 г., страната е доставила на Турция отбранителни продукти на стойност 300 млн. крони (около 30 млн. евро).
По-рано Линде остро осъди действията на турското правителство и призова Съвета за сигурност на ООН да се намеси, за да спре ескалацията на конфликта.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви по-рано началото на операция „Извор на мира“ в Северна Сирия срещу „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК) и терористичната групировка „Ислямска държава“, нанесе въздушни удари и проведе наземна операция в градове в региона още същия ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай