Щурм и палеж на посолство в Иран (ОБЗОР)

Щурм и палеж на посолство в Иран (ОБЗОР) | StandartNews.com

Вълна от протести в Близкия Изток, след като Саудитска Арабия екзекутира в първите часове на 2016 година влиятелен шиитски духовник, отявлен критик на режима в Рияд. Той беше осъден на смърт по обвинения в тероризъм заедно с още 46 души. Ден след екзекуцията на проповедника демонстранти щурмуваха и подпалиха посолството на Саудитска Арабия в Техеран.

Група иранци атакуваха с коктейли „Молотов" саудитското посолство в Техеран заради екзекуцията на шиитския духовник Нимр Бакер ан Нимр. Мнозина успяха да проникнат на територията на дипломатическата мисия и изпочупиха всичко, което им се изпречи под очите. Някои от тях успяха дори да се качат на покрива на сградата. Пожарът в сградата още не е потушен, а на някои сайтове са публикувани снимки, на които протестиращите държат сваленото саудитско знаме.

Прокурорът на Техеран съобщи днес, че до момента са идентифицирани и задържани 40 души от проникналите в мисията като разследването продължава и не са изключени нови арести. Междувременно във втория по големина ирански град Машхад протестиращи нападнаха и подпалиха саудитското консулство.

Иранският президент Хасан Рохани заяви днес, че по никакъв начин не може да бъдат оправдани снощните атаки срещу дипломатическите мисии. А върховният водач на персийската страна, аятолах Али Хаменей, публикува на сайта си снимка, в която сравнява Саудитска Арабия и терористичната групировка „Ислямска държава". По думите му „и двете екзекутират всеки, който им се противопостави".„Божията ръка ще отмъсти за екзекуцията на саудитския шиитски духовник Нимр Бакер ан Нимр.

Няма съмнение, че несправедливо пролятата кръв на този мъченик скоро ще роди своите плодове и божието възмездие ще се стовари върху саудитските политици", заяви върховният духовен водач на Иран. Хаменей също така определи екзекуцията като „политическа грешка" на саудитския режим. Който не остана длъжен и на свой ред определи Иран като „безсрамна страна, която подкрепя тероризма и работи срещу стабилността в региона". А режимът в Техеран е екзекутирал миналата година стотици иранци без ясна правна рамка, според Рияд. Крайно обтегнатите отношения между двете държави сега ще навлязат в още по-дълбока криза. Тъй като Ан Нимр беше знакова фигура в шиитския свят. Той беше много популярен в Саудитска Арабия, особено сред младежта. Публично критикуваше управляващата фамилия и призоваваше към провеждането на реформи и разширяване на правата на шиитите. Той беше арестуван през 2012 година по обвинение в тероризъм. След екзекуцията му протести се проведоха в Ирак, Бахрейн, Йемен, Пакистан и даже във Великобритания и Индия.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини отправиха критики към Рияд по повод екзекуцията на духовника. Дори Съединените щати, традиционен съюзник на Саудитска Арабия, изразиха безпокойство относно спазването на човешките права в ултраконсервативното кралство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай