Шри Ланка забрани бурките

След самоубийствените атентати покриването на лицето не се разрешава

Шри Ланка забрани бурките | StandartNews.com

Покриването на лицето на публични места в Шри Ланка е забранено. Ограничението е наложено след  серията самоубийствени нападения на католическия Великден преди осем дни, при които загинаха най-малко 250 души и бяха ранени стотици, съобщават световните агенции.

Президентът Майтрипала Сирисена посочи, че е използвал закона за извънредното положение, за да наложи ограничението от днес. Всяко покривало за лице, което "пречи на идентификацията", ще бъде забранено, за да се гарантира националната сигурност, уточняват от канцеларията на държавния глава. Никабът и бурката, носени от мюсюлмански жени, не са изрично споменати. Този ход обаче се възприема като прицелване в облеклото.

Страната остава в извънредно положение 8 дни след ислямистките атаки, които удариха църкви и луксозни хотели. Десетки заподозрени бяха арестувани, но местните власти предупредиха, че още екстремисти са останали на свобода. Шри Ланка има значително мюсюлманско население - от общо 21 млн. души, малко под 10% изповядват исляма. Смята се, че само малък брой жени носят бурка - було, покриващо лицето и тялото.

Миналата седмица местен депутат предложи забрана жените да носят бурки, изтъквайки, че те трябва да бъдат обявени за незаконни от съображения за сигурност. Според индийски медии организацията на мюсюлманските духовници в Шри Ланка All Ceylon Jamiyyathul Ulama също е поискала жените да избягват носенето на покривала на лицето. През уикенда хиляди войници охраняваха улиците в Шри Ланка, защитавайки църкви и джамии. Неделните църковни служби бяха отменени в цялата страна като предпазна мярка, но вярващи в столицата Коломбо се събраха за молитва пред храма "Св. Антоний", който беше сериозно повреден при нападенията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай