Шойбле: Гърция прекрати преговорите едностранно

Шойбле: Гърция прекрати преговорите едностранно | StandartNews.com

Гърция е прекратила едностранно преговорите с кредиторите. Това стана ясно от германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Франс прес.

"За момента няма основа за преговори и никой от колегите няма представа какво можем да правим сега", уточни той пристигането си в Брюксел, където се състои срещата на Еврогрупата.

След решението на Атина за референдум по бюджетните мерки, Еврогрупата започва обсъждане на "план Б", каза Александер Стуб, цитиран от ТАСС. Очаква се днес депутатите да решат дали да одобрят предложението на премиера Алексис Ципрас за провеждането на референдум на 5 юли. По този начин националният референдум ще реши съдбата на еврозоната.

Предложението на кабинета за въпрос на референдума гласи: "Гръцките граждани се приканват да решат дали приемат проекта на споразумение, направено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на заседанието на Еврогрупата от 25 юни, което съдържа следните два документа. Първият документ се нарича "Реформи за изпълнението на настоящата програма", а вторият - "Предварителен анализ на дълговата устойчивост", пише "Блумбърг".

Гръцките граждани, които искат да отхвърлят предложението на институциите, ще гласуват с отговора "Не се приема"/"Не". Другите, които ще приемат предложението на институциите, ще отбележат "Приема се"/"Да".

Международният валутен фонд ще продължи да работи за възстановяване на финансовата стабилност на Гърция, каза по-рано генералната директорка на МВФ Кристин Лагард.

Заедно с другите кредитори ние непрекъснато нагаждахме нашия подход, напредвахме в преговорите, преследвайки двойна цел: да възстановим финансовата стабилност на Гърция и да дадем възможност за растеж и конкурентност на страната, каза Лагард преди съвещание на министрите на финансите от еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай