Шолц с остро обвинение към Русия, какво става със "Северен поток 1"

Германският канцлер на посещение при производителя Siemens energy

Шолц с остро обвинение към Русия, какво става със "Северен поток 1" | StandartNews.com

Германският канцлер Олаф Шолц обвини Русия, че е блокирала доставката на турбина, която е необходима, за да може газът да потече по газопровода "Северен поток 1" към Европа.

Устройството е "налично и работи", заяви Шолц, застанал до турбината при посещението си при производителя Siemens energy.

"Няма причина, поради която тази доставка да не може да се осъществи", каза Шолц. Турбината е получила "всички необходими одобрения" за износ от Германия за Русия, каза той, предаде БГНЕС.

Операторите на тръбопроводи е трябвало само да кажат, че "искат да имат турбината и да предоставят необходимата митническа информация за транспортиране до Русия", отбеляза Шолц. Руският енергиен гигант "Газпром" обвини закъснялото връщане на агрегата от Канада, където е бил обслужван, за първоначалното намаляване на доставките на газ по газопровода "Северен поток 1".

Германия, която е силно зависима от руския газ, отхвърли решението за ограничаване на доставките като "политическо".

Доставките по подводната енергийна връзка бяха намалени до около 20 % от капацитета в края на юли, след като Газпром спря работата на една от последните две работещи турбини поради "техническото състояние на двигателя". Германия работи за откъсване от руския внос на енергия след нахлуването в Украйна през февруари.

На фона на борбата на най-голямата икономика в Европа за други енергийни източници Шолц заяви в сряда, че "може да има смисъл" да се поддържа работата на останалите три атомни електроцентрали в Германия, въпреки отдавна планираното им спиране в края на годината.

Правителството заяви, че ще изчака резултата от нов "стрес тест" на националната електрическа мрежа, преди да реши дали да се придържа към поетапното спиране.

Удължаването на срока на експлоатация на централите предизвика разгорещен дебат в Германия, като партиите в коалицията на Шолц са разделени по този въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай