Шолц посочи провала на Горбачов

Канцлерът изрази съжаление за пътя, по който е поела Русия през изминалите години

Шолц посочи провала на Горбачов | StandartNews.com

Канцлерът Олаф Шолц високо оцени ролята на Михаил Горбачов за обединението на Германия, но изрази съжаление, че опитът на последния съветски лидер да установи трайна демокрация в Русия се е "провалил".

"Демократичните движения в Централна и Източна Европа се възползваха от факта, че той беше на власт тогава в Русия", каза Шолц за годините, довели до падането на Берлинската стена през 1989 г., съобщи АФП.

Въпреки това Горбачов "почина в момент, в който демокрацията в Русия се провали".

Наричайки го "смел реформатор" и "държавник, който се осмели много", Шолц заяви, че неговата "перестройка", стремежът на Горбачов да модернизира съветската икономика и общество, е проправила пътя за по-широка "демокрация и свобода в Европа".

Този нов вятър, който задуха в края на Студената война, позволи "Германия да се обедини и Желязната завеса да изчезне", каза Шолц.

Той изрази съжаление за пътя, по който е поела Русия през изминалите години, и за това, че руският президент Владимир Путин е "започнал ужасна война срещу един съсед - Украйна, пише БГНЕС. 

"Това е още една причина да си спомняме за Михаил Горбачов и да знаем какво значение имаше той за развитието на Европа и на собствената ни страна през последните години."

Запитан по-късно дали би обмислил да присъства на погребението на Горбачов в Русия, която е обект на мащабни западни санкции заради войната в Украйна, Шолц заяви, че е "твърде рано" да се обсъжда подобно пътуване.

"Но ще кажа, че се надявам той да бъде почетен по начина, по който заслужава", каза Шолц. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай