Шок в Турция след решение на Ердоган. Голямата промяна

Президентът изненада сънародниците си

Шок в Турция след решение на Ердоган. Голямата промяна | StandartNews.com

Турция повиши редица данъци и такси, за да увеличи средствата в държавната хазна, докато правителството се опитва да изпълни предизборните обещания на президента Ердоган за повече разходи и за възстановяване на регионите, опустошени от смъртоносните земетресения в началото на годината, съобщава агенция Блумбърг, цитирана от БНР.

Новите мерки — някои от които влизат в сила незабавно, а други през следващите дни — включват увеличаване на няколко ставки на данъка върху добавената стойност (ДДС) до 10% от 8% и до 20% от 18%. Редица административни държавни такси също бяха увеличени с 50%, според постановление в петък в турския държавен вестник.

Президентът Реджеп Ердоган увеличи фискалните разходи преди изборите през май, повишавайки заплатите, предлагайки ранно пенсиониране на милиони и предоставяйки субсидирани заеми. Икономиката също така понесе удар, оценен на около 100 милиарда долара, от двете смъртоносни земетресения през февруари.

Новите данъчни увеличения следват предложение на управляващата партия на Ердоган за повишаване на корпоративните данъци и такси за банките.

В четвъртък министърът на финансите Мехмет Шимшек обеща да възстанови фискалната дисциплина чрез намаляване на бюджетния дефицит.

Другите мерки включват:

- Данъците върху банковите и застрахователните трансакции в Турция за потребителските заеми са повишени на 15% от 10%;

- Таксата за регистриране на мобилни телефони, закупени от чужбина, се повишава с над 200% до 20 000 турски лири или около 766 щатски долара;

- Повишават се и различните данъци върху игрите със залагания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай