Шок. Френски президент влиза в затвора

Никола Саркози е осъден ефективно

Шок. Френски президент влиза в затвора | StandartNews.com

Бившият френски президент Никола Саркози бе осъден на три години затвор за корупция, включително една година – ефективно, предаде АФП.

Саркози отрича обвиненията и ги счита за тормоз от страна на политически опоненти. Досега президент на Франция е бил съден само веднъж след изтичане на правомощията му, но никога досега държавен глава не е бил в затвора.

Предшественикът на Саркози, Жак Ширак, беше признат за виновен за уреждане на приятели на фиктивни длъжности, когато беше кмет на Париж. Ширак обаче не се яви пред съда през 2011 г. поради болест. Той беше осъден задочно и получи двегодишна условна присъда.

Френското правосъдие смята, че Саркози е опитал да подкупи магистрат, като му предложил престижна работа в Монако в замяна на информация за разследване срещу полиическата му партия.

Става дума за известната "афера Бетанкур" - разследване дали Саркози е приел средства от наследницата на "Л'Ореал" Лилиан Бетанкур за кандидатпрезидентската си кампания през 2007 г.

Същите присъди получиха още двама обвинени с него в същото дело - бившия му адвокат Тиери Ерзог и бившия висш магистрат Жилбер Азибер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай