Шефът на МВФ отива на съд

Обвиняват Кристин Лагард в превишаване на правомощия

Шефът на МВФ отива на съд | StandartNews.com

Шефката на МВФ Кристин Лагард ще се изправи пред съда на 23 май по обвинение в превишаване на правомощията си в периода, когато е била министър на финансите на Франция, съобщи Нюз.ру.

През март следователи направиха обиск в жилището й. Лагард е заподозряна в оказване натиск върху съда и незаконно одобрение за изплащане на компенсации по делото за продажбата на компанията "Адидас".
През август 2011 г. френският републикански съд, който разследва престъпления, извършени от членове на правителството, предаде на следствена комисия делото за вероятно превишаване на правомощията на бившия финансов министър. Делото е свързано с продажбата на компанията "Адидас" на близкия до бившия президент Саркози политик и бизнесмен Бернар Тапи през 1993 г., напомня РИА "Новости".

За продажбата на "Адидас" бе създаден консорциум, който бе управляван от банка "Креди Лионе". След финализирането сделката Тапи обвини банката в машинации и поиска компенсация за нанесени щети. След дълги преговори през 2007 г. Кристин Лагард разпорежда делото Тапи да бъде разгледано от арбитражен съд, за да може да се ускори разглеждането на въпроса. Година по-късно съдът осъжда държавата да изплати на Тапи солидна компенсация. Той трябва да получи 240 млн. евро обезщетение, 100 млн. евро под формата на лихви и 45 млн. евро за нанесени морални щети.

Решението за изплащане на тези компенсации предизвика скандал. Социалистите, които по това време бяха в опозиция, обвиниха властта в намеса в съдебните дела и в оказване на натиск върху съдебната система. Освен това те изразиха недоволство от факта, че неблагоприятното за държавата решение не бе оспорено на по-висша инстанция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай