Ще я бъде ли? Путин с ключови думи за зърнената сделка

Тя изтича късно в понеделник, освен ако Русия не се съгласи да я поднови

Ще я бъде ли? Путин с ключови думи за зърнената сделка | StandartNews.com

Основната цел на зърнената сделката за износ на украинско зърно не е постигната, заяви Владимир Путин в телефонен разговор с южноафриканския му колега Сирил Рамафоса. Сделката, която облекчи страховете от глобална хранителна криза, изтича късно в понеделник, освен ако Русия не се съгласи да я поднови. „Основната цел на сделката, а именно доставката на зърно за нуждаещи се страни, включително на африканския континент, не е изпълнена“, каза Путин според съобщение на Кремъл, информира БГНЕС.

Успоредно със зърнената сделка беше подписан меморандум за безпрепятствен износ на руски храни и торове. Русия обаче твърди, че пречките пред собствения й износ остават и заплашва да се оттегли от зърнената сделка заради проблема. „Владимир Путин подчерта, че задълженията, записани в съответния меморандум Русия-ООН за премахване на пречките пред износа на руски храни и торове, все още остават неизпълнени“, се казва в изявлението на Кремъл.

В петък турският президент Реджеп Ердоган изрази убеденост, че Путин ще се съгласи сделката да бъде удължена. Но на въпрос на руските новинарски агенции, говорителят на Кремъл не потвърди твърденията на Ердоган. "Няма изявление за това от руска страна", каза Дмитрий Песков. Сделката, за чието осъществяване помогна Ердоган, позволи на Украйна да изнесе над 32 милиона тона зърно покрай руските военни кораби в Черно море. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай