Ще стане ли Швеция следващата Италия?

Липсата на мерки от правителството предполага скорошен взрив на заразата

Ще стане ли Швеция следващата Италия? | StandartNews.com

Швеция се готви за хиляди смъртни случаи от Ковид - 19, а пандемията ще продължи с месеци, а не седмици, предупреди премиерът Стефан Льовен в интервю за шведски ежедневник. Броят на починалите пациенти в страната расте рязко и повишава натиска върху правителството да изостави нестандартния подход за справяне с кризата, без да се налагат строги ограничителни мерки.

Шведският експеримент - така наричат политиката на Стокхолм за коронавируса. Училищата, ресторантите и кафенетата са отворени, докато в съседните скандинавски държави се налагат строги мерки. Но в продължение на седмица черната статистика не спира. Последния ден смъртните случаи станаха 373 - с 12% повече в сравнение с предишния ден. Така смъртността на 1 милион за най-голямата скандинавска икономика става 36, а в съседна Дания тя е 29, в Норвегия - 9. Оказва се, че шведският експеримент така или иначе не спасява икономиката на страната и не я предпазва от рецесия. Икономисти предупреждават, че БВП на Швеция ще се свие с 8% тази година - много повече, отколкото по време на кризата през 2008-а.

Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел призна тази седмица, че кривата в страната се издига по-стръмно, но продължава да се придържа към избрания подход на лична отговорност на гражданите. Мярката за социално дистанциране исторически се оказва най-успешната. Но премиерът Льовен отказва да промени законодателството, за да отговори на пандемията, с твърдението, че никога няма да е възможно да бъдат ограничени със закон всички вредни дейности в тази ситуация и ключът остава в личната отговорност.

Преди век по време на пандемията от испански грип два града в Съединените щати избират тотално различни мерки. Във Филаделфия е организиран парад в седмицата, в която се съобщава първият случай, и броят на смъртните случаи е над двойно по-висок от град Сейнт Луис, където са наложени строги мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай