Ще се срещнат ли Байдън и Путин. Отговор от Белия дом

Антъни Блинкън отмени насрочената за утре негова среща с руския си колега Сергей Лавров

Ще се срещнат ли Байдън и Путин. Отговор от Белия дом | StandartNews.com

Белият дом не планира среща на върха между президентите на Съединените щати и Русия, обяви говорителката на Джо Байдън Джен Саки. Тя обясни това с изострянето на кризата между Москва и Киев.

„Президентът Байдън е отворен за дипломация, но моментът, в който Путин подготвя инвазия в суверенна държава, не е подходящ за разговори на най-високо ниво“, обясни Саки, предаде БНР.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън отмени насрочената за утре негова среща с руския си колега Сергей Лавров. Причината - руската инвазия вече е започнала и с това Москва е показала, че отхвърля дипломацията. 

Блинкън определи като дълбоко обезпокоително изказването на руския президент Владимир Путин във връзка с признаването  независимостта на двете сепаратистики републики в източната част на Украйна. По думите му то подсказва, че руският държавен глава възприема Киев като подчинен.

Блинкън заяви обаче, че дипломатическите усилия на САЩ и съюзниците и партньорите им ще продължат.

„Ще продължим дипломатическите усилия, в координация със съюзниците и партньорите, въз основа действията на Русия и фактите на място, но няма да позволим на Русия да претендира за дипломация и в същото време да задълбочава конфликта и да върви по пътя на войната“.

Изказването на американския държавен секретар дойде след среща с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба във Вашингтон.

В своето изявление Кулеба подчерта еднаквите позиции на страната си със подкрепящите ги НАТО, Европейски съюз, Съединените щати.

„Светът трябва да отговори с цялата си икономическа мощ, за да накаже Русия за престъпленията, които вече е извършила и изпреварвайки престъпленията, които планира да извърши. Ударете руската икономика сега и я ударете силно.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай