Ще подава ли оставка Джонсън? Доклад разкрива как е купонясвал

Държавната служителка Сю Грей разследва партитата на премиера по време на локдаун

Ще подава ли оставка Джонсън? Доклад разкрива как е купонясвал | StandartNews.com

Британският премиер Борис Джонсън получи дългоочаквания доклад от разследването на правителствените партита, нарушаващи правилата за локдаун

Висшата държавна служителка Сю Грей е предоставила на премиера актуализирана информация за разследванията си, съобщиха от кабинета на Джонсън. Правителството обеща, че докладът ще бъде публикуван "бързо" и премиерът ще говори пред парламента за съдържащите се в него заключения.

Но е малко вероятно предоставената днес "най-нова информация" за разследването да разкаже цялата история, отбелязва АП. Някои от констатациите на Грей не се съобщават заради отделно провеждано полицейско разследване дали някои от събиранията са нарушили законите, въведени заради КОВИД-19. Обвиненията, че премиерът и неговият персонал не са спазвали ограниченията, наложени на страната с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, предизвикаха обществено недоволство и някои консервативни депутати призоваха Джонсън да подаде оставка.

Премиерът прикани критиците си да изчакат заключенията на Грей. Той отрече лично да е извършил нарушения и заяви, че няма никакво намерение да подава оставка. Запитан днес дали е направил нещо нередно, Джонсън отговори: "Ще трябва да изчакате и да видите резултатите от разследванията".

Позицията на Джонсън беше отслабена от обвиненията, че той и неговите сътрудници са пренебрегнали ограниченията, които наложиха в страната през 2020 г. и 2021 г., за да ограничат разпространението на коронавируса, като са участвали в офис партита, празнуване на рождени дни и петъци "на чаша вино", уточнява Ройтерс. Джонсън се надява, че докладът на Грей ще го оправдае по сериозните обвинения. Очакваше се той да бъде публикуван още миналата седмица, но представянето му се отложи по молба на полицията, която също разследва твърденията за нарушаване на противоепидемичните правила.

Междувременно Джонсън се опита да измести темата от центъра на обществения интерес и днес отбеляза втората годишнина от Брекзит, изтъквайки икономическите възможности за Великобритания след напускането на Европейския съюз, съобщи БТА. При посещението си в пристанището Тилбъри, източно от Лондон, премиерът обеща да направи Великобритания "номер едно за бизнес и инвестиции", благодарение на свободата, на която се радва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай