Ще ни накаже ли Путин при сблъсък с НАТО за Украйна?

Има риск за газовите доставки за България, ако се стигне до "ответни икономически мерки"

Ще ни накаже ли Путин при сблъсък с НАТО за Украйна? | StandartNews.com

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било", заяви вчера президентът Румен Радев в отговор на претенциите на Русия срещу разполагане на сили на НАТО в България.

Но министър-председателят Кирил Петков призна пред парламента: Има риск за газовите доставки за България, ако конфликтът в Украйна "излезе от контрол" и се стигне до "ответни икономически мерки".

Русия едва ли ще прекъсне газовите доставки през Беларус и Украйна, тъй като с подобен ход би засилила стремежа на европейците да диверсифицират енергоизточниците си. Москва "няма интерес при тези рекордни цени на природния газ, а и доминиращата си роля на европейските пазари да се превърне в основния виновник за тежка енергийна криза."

"При въоръжен конфликт обаче може да се стигне до временно спиране на доставките през Украйна. Предвид ниските запаси в газохранилищата, едно подобно спиране на доставките ще хвърли европейските търговци в паника. Цените ще надхвърлят рекордите, които видяхме през декември," прогнозира пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

"Шокът може да продължи поне до следващата зима. При такава ситуация Съединените щати, макар и водещ производител на втечнен газ, могат да направят твърде малко, за да компенсират европейците. Американският износ не би осигурил повече от 5 процента от дневното потребление в Европа през месеци", казва Владимиров.

За щастие "Турски поток" минава встрани от евентуалното бойно поле, но София няма и гаранции, че Москва няма да реши да я "накаже" за подкрепата й за Украйна. Все още нямаме алтернатива на руския газ, т.е. България е подвластна на едно потенциално политическо решение на Русия," поясни експертът.

"Финансовите проблеми на Турция и изтичащият ни договор с "Газпром" са още две причини българското правителство да побърза да завърши интерконектора с Гърция още в следващите месеци", допълни Владимиров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай