Щатски адмирал видя ядрена война

САЩ трябва да бъдат подготвени за ядрена война с Русия и Китай, тъй като това е „много реална перспектива“, каза Чарлз Ричард

Щатски адмирал видя ядрена война | StandartNews.com

САЩ трябва да бъдат подготвени за ядрена война с Русия и Китай, тъй като това е „много реална перспектива“. Това пише ръководителят на стратегическото командване на САЩ адмирал Чарлз Ричард в статия за февруарския брой на официалното издание на Военноморския институт на САЩ, съобщи The Washington Times.

Ричард отбелязва, че след разпадането на СССР Пентагонът не е трябвало да обмисля възможността за пряка военна конфронтация с ядрена сила, но сега ситуацията се е променила, цитира статията РИА Новости.

„Съществува реална възможност регионалната криза с Русия или Китай бързо да ескалира в конфликт с използването на ядрено оръжие, в случай на поражение при използване на конвенционални оръжия", казва Ричард. Според адмирала не може да се изключи потенциалният враг да реши да използва ядрен арсенал. Той твърди, че тъй като Министерството на отбраната на САЩ се фокусира върху борбата с тероризма, Русия и Китай са предприели агресивна политика, оспорвайки международните норми по начини, невиждани от разгара на Студената война. Според американския адмирал подобни действия не трябва да остават без отговор от Вашингтон.

„Трябва да се състезаваме енергично, за да ограничим агресията им; отстъпвайки на техните инициативи, рискуваме да затвърдим убежденията им, че САЩ не желаят или не могат да отговорят, което може допълнително да ги провокира“, пише Ричард.

Освен това той отбеляза "отрезвяващия" растеж на стратегическите възможности на Китай и Русия. По-специално Ричард описа подробно модернизацията на руските ядрени сили и разработването на нови оръжия от Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай