Шах - вдигат статуя на Ленин в Западна Германия

Това става след продължила дълго време битка между крайнолява маркистка партия и градските власти

Шах - вдигат статуя на Ленин в Западна Германия | StandartNews.com

В германския град Гелзенкирхен скоро ще бъде издигната статуя на Владимир Ленин след продължила дълго време битка между крайнолява маркистка партия и градските власти, пише "Гардиън".

Гелзенкирхен, който се намира в центъра на Рурската долина, която някога беше индустриалното сърце на Германия, ще бъде първият западен германски град със статуя на основателя на Руската комунистическа партия.

Съдът вече даде разрешение на марксистко-ленинската германска партия MLPD да постави металната статуя пред централата си. Управата на града се опита да спре статуята, като нареди да спре изграждането на бетонен пиедестал, върху който тя трябва да стои.

Местният общински съвет за района Западен Гелзенкирхен посочи, че Ленин е неподходяща фигура, която да бъде почетена в града. "Комунистическият лидер Ленин е представител на насилието, потискането, терора и огромните човешки страдания.

Но партията MLPD се пребори с ограниченията и нарече решението на съда да разреши издигането на статуята "фантастична победа за Владимир Илич Ленин".

Ръководителят на MLPD Габи Фехтнер каза пред германските медии: "Наистина сме щастливи. Гелзенкирхен е работнически град и Ленин се вписва тук много добре."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай