Шах. Иран иска Тръмп да бъде задържан

Настояват от Интерпол за червена бюлетина

Шах. Иран иска Тръмп да бъде задържан | StandartNews.com

Иран поиска Интерпол да издаде "червена бюлетина" за Доналд Тръмп и 47 други длъжностни лица за тяхната роля в убийството на Касем Солеймани миналия януари, заяви говорителят на съдебната власт Голам Хосейн Есмайли, цитиран от РТ.

"Искането за издаване на "червена бюлетина" за 48 души, замесени в убийството на мъченик Солеймани, включително президента на САЩ, както и командири и служители в Пентагона и сили в региона, беше предадено на Интерпол", каза Есмайли на пресконференция в Техеран във вторник.

Според Международната организация, нейната "червена бюлетина" е "искане до органите на реда по целия свят да намерят и временно да арестуват лице в очакване на екстрадиция, предаване или подобно съдебно производство". Интерпол отбелязва, че това не е заповед за арест.

Във вторник по въпроса говори и иранският министър на разузнаването Махмуд Алави, който заяви, че Иран е подготвил 1000 страници документи, за да сезира Международния наказателен съд, за да докаже, че срещу генерал Солеймани е използван държавен тероризъм.

Той също така обеща "сериозно отмъщение в подходящото време".

Висши ирански служители, включително президентът Хасан Рохани, многократно са обещавали да отмъстят за убийството на генерал Солеймани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай