Сформират ново правителство в Крим

Сформират ново правителство в Крим | StandartNews.com

Севастопол. Върховният съвет на украинската автономна република Крим разпусна вчера местното правителство и назначи лидер на проруска партия на чело на автономията, съобщи Интерфакс-Украйна. Народните представители гласуваха също за провеждане на референдум за независимост на 25 май.

 

55 от 64-мата присъстващи депутати гласуваха "За" разпускането на правителството. Вотът на недоверие беше с мотив "незадоволителна работа на кабинета през 2013 г." 

 

Председателят на министерския съвет Анатолий Могильов е освободен, а на негово място е назначен лидерът на партията "Руско единство" Сергей Аксьонов, предаде РИА Новости. Той беше подкрепен от 53-ма народни представители. Парламентът на автономната област се състои от 100 депутати. 

 

Новото кримско правителство ще бъде сформирано днес. 

 

След разпускането на кабинета парламентът гласува и за провеждане на референдум за статута на автономната република. Идеята за всенародно допитване бе подкрепена от 61 депутати. На 25 май жителите на Крим ще изразят волята си дали "Автономната република Крим има държавен суверенитет и е част от Украйна в съответствие с подписаните договори и споразумения". На същата дата в Украйна ще се проведат предсрочни местни избори, а ден по-рано е вотът за президент и за кмет на Киев.

 

Според парламента в Крим, "неконституционното завземане на властта в Украйна от радикални националисти, подкрепени от въоръжени банди" е поставило под заплаха мира и реда в автономната република. Напомняме, че вчера официалните сгради в столицата Симферопол осъмнаха окупирани от проруски групи, развяващи руския флаг. В размириците бяха ранени около 35 души. Напрежение имаше и около военните поделения в Севастопол. Там са разположени въоръжени сили и на Украйна, и на Русия. Около 400 демонстранти издигнаха барикади около парламента с искания за референдум. Окупаторите допуснаха кримските депутати в сградата, за да гласуват свалянето на правителството и референдума за държавен суверенитет. 

 

Група въоръжени мъже във военни униформи и руски знамена превзеха за кратко тази нощ летището на кримската столица Симферопол, но по-късно се изтеглиха, съобщи Интерфакс. Според очевидци около 50 въоръжени мъже пристигнали на летището с три камиона "КамАЗ" без номера и опознавателни знаци. Отначало те отцепили терминала на вътрешните полети, след което се придвижили навътре в летището. Официален представител на летището по-късно съобщи, че мъжете са напуснали летището. "Те мислели, че тук е пристигнал украински десант, но когато огледаха и се убедиха, че няма нищо такова, се извиниха и си тръгнаха", заяви източникът. Той добави, че летището работи нормално, всички полети се извършват по разписание.

 

Според кореспондент на Франс прес десетина въоръжени мъже във войнишки униформи се намират пред входа на летището. Те отказват да отговорят на въпроса от каква националност са. Там се намират също десетина проруски цивилни на различна възраст, които обясняват, че са дошли, за да поддържат реда. "Всички ние сме доброволци и сме тук, за да не позволим кацането на фашисти или радикали, идващи от Западна Украйна", заявил един от групата, представил се като бивш милиционер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай