Северна Корея в траур. Какво се случва в Пхенян

Почитата 10 г. от смъртта на Ким Чен-ир, гражданите нямат право да се смеят 11 дни

Северна Корея в траур. Какво се случва в Пхенян | StandartNews.com

Северна Корея днес отбелязва 10 години от смъртта на бившия лидер Ким Чен-ир с призиви за повече лоялност на обществото към сина му и настоящ лидер Ким Чен-ун, който се бори за извеждането на страната от задълбочаващи се трудности, предизвикани от пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Ден по-рано стана ясно, че властите в Пхенян забраняват на гражданите да се смеят в продължение на 11 дни, докато трае траурът.

През десетте години начело на Северна Корея след смъртта на баща си, 37-годишният Ким Чен-ун си осигури същата абсолютна власт, с която разполагаха Ким Чен-ир и Ким Ир-сен - дядото на настоящия лидер и основател на държавата. Въпреки силни шокове за икономиката, причинени от драконовски мерки за справяне с вируса и изпаднали в застой дипломатически отношения със САЩ, Северна Корея не дава признаци на политическа нестабилност и малцина чуждестранни експерти поставят под въпрос хватката на Ким върху властта, предаде БТА.

Днес по пладне сирени прозвучаха в продължение на три минути и севернокорейците мълчаливо поклониха глави в знак на почит към Ким Чен-ир. Коли, влакове и кораби надуха сирените си, националните флагове бяха свалени на половина и множества от хора изкачиха столичния хълм Мансу, за да положат цветя и да се поклонят пред извисяващите се бронзови статуи на Ким Ир-сен и Ким Чен-ир.

Очевидно повтаряйки държавната пропаганда, гражданинът на Пхенян Вон Чен-лим каза в интервю за АП: "Нашият велик генерал (Ким Чен-ир) премина през толкова много трудности, вървейки по толкова труден път, за да построи тук рай и да постигне това, което хората искат".

Както на всяка предишна годишнина, Ким Чен-ун посети семейния мавзолей, където са изложени балсамираните тела на баща му и дядо му, за да почете паметта на починалия преди 10 години Ким Чен-ир, съобщи централният вестник на Северна Корея "Нодон синмун", цитиран от ТАСС. "Ние сме длъжни да почитаме великия пълководец (Ким Чен-ир) като вечен лидер на нашата партия и народ, да прославяме неговия революционен живот и безсмъртни революционни постижения", цитира думите на Ким Чен-ун изданието.

Държавните вестници публикуваха и статии, отдаващи почит на Ким Чен-ир и призоваващи за повече единство в подкрепа на сина му. "Ние трябва да положим всички възможни усилия да укрепим нашите единомислие и единство (. . .) като се обединим зад уважавания другар Ким Чен-ун", написа в. "Нодон синмун" в своя редакционна статия.

Тази годишнина беше отбелязана на фона на опитите на Ким Чен-ун да се справи с най-трудния момент от неговото управление, причинен от пандемията от коронавируса, продължаващото действие на наложените от ООН санкции и лошо управление.

Търговският обмен на Северна Корея с Китай, който е най-големият й търговски партньор, се сви с около 80% миналата година и след това отново спадна с две трети през първите девет месеца на тази година.

Според оценки на правителството на Южна Корея миналата година севернокорейската икономика е претърпяла най-голямото си свиване от 1997 г. и производството на зърно е спаднало до най-ниското си ниво, откакто Ким пое властта. Ким отказва да поднови преговорите с Вашингтон и Сеул, призовава за построяването на по-силна и самостоятелна икономика и не премахва строгите мерки, наложени за ограничаване на вируса, заради които границите са затворени от две години.

Според анализатори Ким се бои, че слабата инфраструктура за обществено здравеопазване на страната не може да си позволи силно разразяване на епидемията, въпреки че той продължава да твърди, че Северна Корея остава страна, свободна от коронавируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай