Сепаратисти превзеха прокуратурата в Донецк

Сепаратисти превзеха прокуратурата в Донецк | StandartNews.com

Киев. Офисът на Окръжната прокуратура в Донецк, източна Украйна, е бил превзет от стотици про-руски настроени въоръжени мъже, предаде Би Би Си.

Демонстрантите са хвърляли камъни срещу сградата, а около 100 полицаи от отряда за борба с безредиците са защитавали зданието и са отговорили на щурма със звукови гранати и сълзотворен газ.

Активистите са удряли и са успели да обезоръжат част от полицаите.

Намерението на Киев да проведе спецоперация в югоизточна Украйна ще доведе до катастрафо, предупреди в декларация руското МВнР. По непотвърдени официално данни се смята, че атаката е планирана за утре, 2 май.

"Подобни безотговорни и агресивни действия на т.нар. настоящо украинско правителство могат да доведат до катастрофални последствия", пише в текста.

"Наказателните мерки срещу собственото население показват неспособността на ръководството в Кием да спазва ангажиментите, поети на 17 април в Женева". В декларацията се призовава към "да не си правят престъпни грешки и трезво да се оценят възможните последствия".

За 2 май се планира провеждането на щурм на обектите и блокпостовете, намира се под контрола на опълченците в югоизточната част на страната, се казва в информация от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Операциите на 2 май ще бъдат съсредоточени основно в Луганска област, като на специалните части е възложено въпросът с възстановяването на контрола в областта да бъде решен до 3-ти май на всяка цена. За тази цел ръководителят на частите Валентин Наливайченко е получил всички необходими пълномощия, е заявил източникът.

Междувременно донецки медии съобщиха, че въоръжени лица са принудили кмета на град Амвросиевка (административен център на Амвросиевски район в Донецка област на Украйна) да подаде оставка. Около 30 въоръжени с автомати сепаратисти пристигнали в Амвросиевка с шест автомобила, единият със символи на Управлението за държавна охрана на Украйна. Те нахлули в сградата и издигнали флага на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

След това отишли в дома на кмета Игор Скляров, който се обявил против сепаратистките идеи. В резултат на което бил отведен в кметството и принуден да подпише оставката си. По-късно днес се очаква да бъде проведен избор на "народен" кмет на Амвросиевка.

Украйна се готви да подаде иск в Международния наказателен съд в Хага във връзка с присъединяването на Крим към Руската федерация, предаде агенция УНИАН, позовавайки се на думите на кандидата за президент на Украйна Пьотр Порошенко.

В подготовката му участват юристи, е заявил той в ефира на украинската телевизия, добавяйки, че американските партньори помагат за изготвянето на силен иск за привличане на Русия под отговорност. "Освен това Украйна ще се обърне и към Арбитражния съд в Стокхолм", е казал още Порошенко.

Руският външен министър Сергей Лавров призова за преговори между киевското правителство и проруските сепаратисти в югоизточна Украйна под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай