Сензация! Турция ще купува руски изтребители Су-57

„Ако Конгресът отклони искането да придобиване на Ф-16 Блок 70

Сензация! Турция ще купува руски изтребители Су-57 | StandartNews.com

 

Турция разглежда възможността да купи руски изтребители Су-57, ако Конгресът на САЩ откаже да й бъдат продадени Ф-16, Блок 70, съобщи сензационно вестник „Милиет“.

По данни на вестника Анкара е поискала 40 американски изтребителя Ф-16, Блок 70 и 18 комплекта за намиращите се вече на въоръжение машини. Същият модел изтребители закупи и България, като осемте машини за родните ВВС трябва да са готови през 2025 г.

„Ако Конгресът отклони искането, отново ще се появи възможността да се искат изтребители от Франция и Англия, или да се придобие изтребител от ново поколение, какъвто е Су-57 от Русия. Темата за Су-57 е един от най-силните варианти и е на дневен ред, както и преди“, пише вестникът.

През 2021 г. САЩ изключиха Турция от програмата за доставки на най-новите изтребители Ф-35. Причината беше, че Анкара купи руската противоракетна система С-400. Вашингтон анулира незабавно съвместния меморандум с Турция, като го остави в сила само със седем партньори -  Великобритания, Италия, Нидерландия, Австралия, Дания, Канада и Норвегия.

Военни експерти поясниха, че ако Анкара успее да сключи сделка за Су-57, изтребителят ще трябва да бъде доработен, за да е съвместим със системите за управление и навигация. След това трябва да бъдат извършени изпитателни тестове с турската страна. Това е дълъг път и ако Анкара вземе решение още сега, това ще изисква минимум три години за да получи първите Су-57.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай