Неделя,

Съдът конфискува Ever Given

От: Мартина Суботинова -
Съдът конфискува Ever Given
A
A
A

Съдът в Египет конфискува кораба, блокирал Суецкия канал миналия месец, докато собствениците на кораба не платят 900 милиона долара.

Компенсацията е необходима за покриване на загуби от транзитни такси, повреда на водния път по време на усилията за драгиране, както и разходите за оборудване и труд. Изчислените загуби са на стойност 15 милиона долара транзитни такси всеки ден.

Корабът, който е японска собственост, но е експлоатиран от Тайван и плава под флага на Панама, се заклещи по диагонал в тясната, но решаваща за световната търговска артерия при пясъчна буря на 23 март. В резултат на което в продължение на шест дена бяха полагани гигантски усилия на египетския персонал и международни специалисти по спасяване, за да го изместят.

Компанията съобщи, че екипажът все още е на борда на кораба. MV Ever Given е преместен безпрепятствено и закотвен в Горчивото езеро, след като е освободен на 29 март, а в началото на април беше разчистена „навалицата” от общо 420 кораба на северния и южния вход на канала.

Наемателят, тайванската Evergreen Marine Corp. , заяви в имейл, че не е получил информация от собственика на кораба за съдебна заповед.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички