Съветват англичаните да не пътуват в Турция

Имало заплахи за терор по 1 май

Съветват англичаните да не пътуват в Турция | StandartNews.com

Лондон. Британското министерство на външните работи предупреди своите граждани да не пътуват в Турция през дните около 1 май - Международния ден на труда и работническата солидарност.

БНР съобщава, че според Лондон има опасност от стълкновения, които биха застрашили сигурността и живота им. Изтъква се и, че опасността от терор е висока, а Турция е обект на заплахи на организации като "Ал Кайда". Ако все пак се намират в Турция, на хората се препоръчва да не посещават местата около площада Таксим в Истанбул и квартала Зейтинбурну, а също да не пътуват в селищата, близо до сирийската граница.

Турското правителство забрани провеждането на първомайската манифестация на централния площад Таксим в Истанбул, емблематичен за турските работници. На първомайската манифестация през 1977 година, в резултат на сблъсъци между демонстрантите и полицията, там загинаха 37 души. Поднасянето на венци на паметника е важна част от първомайската традиция на турските синдикати. Всяка година стотици хиляди работници се стичат в Истанбул за тази цел. Министърът на вътрешните работи Муамер Гюлер обаче заяви, че поради реконструкцията на площада обстановката е рискова за сигурността на участниците и затова манифестацията ще бъде на друго място. Водещите синдикати настояват обаче да се спази традицията и това доведе до напрежение с правителството.

Празнуването на 1 май в Турция бе официално разрешено през 2009-а година, но от миналата година властите забраниха провеждането на първомайски манифестации на площада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай